Crtanje je promišljanje | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Crtanje je promišljanje

U Puli gostuje izložba radova jednog od najvećih svjetskih živućih dizajnera i ilustratora Miltona Glasera.

25.02.2016 - 28.03.2016 , Pula - Galerija Luka
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 25. veljače, u 19 sati u HDLU Istre – Galerija Luka bit će otvorena izložba radova jednog od najvećih svjetskih živućih dizajnera i ilustratora Miltona Glasera. Izložbu organiziraju svjetski poznati ilustrator i dizajner Mirko Ilić, bivši učenik ŠPUD-a, a danas profesor na SVA, Udruga bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (UBU), organizacije Organizam i Fazan. Izložba je dosad predstavljena u Ljubljani, Beogradu, Cetinju, Sarajevu i Zagrebu.

Kao popratni program, u petak, 26. veljače, u jutarnjim satima, učenicima srednjih škola i studentima biti će omogućeno vodstvo kroz izložbu, a u 12 će se sati održati projekcija dokumentarnog filma o životu i djelu autora To Inform and Delight, iz 2008. godine, redateljice Wendy Keys.

Izložba pod nazivom Crtanje je promišljanje predstavlja 180 radova iz njegove pedesetogodišnje karijere, a koji su prethodno objavljeni u Glaserovoj posljednjoj monografiji, Drawing is Thinking (2008). U knjizi, kao i na izložbi, Glaser osobno odabire radove te ih pažljivo uređuje  kao niz crteža s različitim motivima. Direktna veza između crteža nije uvijek na prvu uočljiva, no pažljivom promatraču neće promaknuti. Upravo ta činjenica ilustrira Glaserovu posvećenost uvjerenju da crtanje nije samo način prezentiranja, već i razumijevanja te doživljavanja svijeta.

Milton Glaser, rođen 1929. godine, pohađao je njujoršku srednju školu za glazbu i umjetnost, te Cooper Union umjetničku školu, a zatim zahvaljujući Fulbright stipendiji  Akademiju likovnih umjetnosti u Bologni. Glaser je jedan od osnivača revolucionarnog Pushpin studija otvorenog 1954. godine, pokretač New York Times magazina u suradnji sa Clay Felkerom1968., utemeljitelj Milton Glaser Inc. 1974. te zajedno s Walter Bernardom osnivač WBMG-a. Kao izuzetno plodan kreator postera i printova, izlagao je umjetnička djela širom svijeta. Neke od samostalnih izložbi imao je u Centre Pompidou u Parizu i Muzeju modernih umjetnosti u New Yorku. Njegova djela dio su stalnih postava brojnih muzeja. Radovi ovog renomiranog dizajnera variraju od legendarnog logotipa I <3 NY do kompletnih grafika i dekorativnih programa za restorane nekadašnjeg World Trade Center u New Yorku. Nagradu za životno djelo primio je 2004. godine od Smithsonian Cooper – Hewitta National Design Museum, za izuzetno značajan i dugotrajan doprinos dizajnu. National Medal of Arts predsjednika Baracka Obame dodijeljena mu je 2009. godine. 

Izložba je otvorena do 28. ožujka.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.02.2016