Crtice iz svijeta | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Crtice iz svijeta

Selektori programa preporučuju pet filmova koje biste trebali pogledati na 5. ETNOFILm festivalu

ETNOFILm festival, koji će po peti put biti održan u Rovinj od 24. do 27. travnja, donosi najnovije etnografske dokumentarce. Selektori programa objavili su svoj izbor od pet filmova koje na ovom festivalu nikako ne smijete zaobići.  

Dokumentarni film Drug Ferlin, portret je nesvakidašnjeg vodnjanskog umirovljenika, 80-godišnjeg Antona Ferlina kojega kamera prati u njegovoj vrlo aktivnoj svakodnevici. Autor Elvis Lenić povezuje lik s mnogim aktualnim društvenim problemima i pitanjima, kao što su antifašizam, radništvo i kapitalizam, lokalni identiteti, obitelj i ideali, čovječnost i otuđenost.  

Molim vas gospodine, nemojte me tući autorice Shashwati Talukdar govori o više od 60 milijuna Indijaca, pripadnika zajednica koje su Britanci zarobili jer su "kriminalci po rođenju". Tvrdeći da su "rođeni glumci", a ne "rođeni kriminalci", skupina mladih iz plemena Chhara okrenula se uličnom kazalištu u svojoj borbi protiv policijske brutalnosti i korupcije. 

Otok Fantome, film australskog redatelja i scenarista Seana Gilligana, prati priču o Joeu Eggmolesseu kojemu je sa sedam godina dijagnosticirana guba, da bi nakon toga bio poslan i 10 godina zatvoren na otoku za liječenje. Nevjerojatna i mučna priča 73-godišnjaka nudi duboki uvid u jednu od australskih skrivenih prošlosti. 

U filmu Ljudski toranj autor Ram Devineni predstavlja priču o 300 tijela koja se uzdižu u nebesa pokušavajući izgraditi ljudski toranj – sve za trenutak slave. Globalna je to priča o neustrašivim vještinama i zastrašujućoj neizvjesnosti neizmjernih ljudskih tornjeva. 

U filmu Snimao sam svoju ljubav izraelski redatelj Tomer Heymann vraća se u zemlju svojih predaka i susreće čovjeka koji će izmijeniti njegov život. Film donosi univerzalnu ljubavnu priču i prati triangularni odnos između Tomera, njegovog njemačkog dečka i njegove intenzivno izraelske majke. 

U goste na ETNOFILm dolazi i Festival eksperimentalnog filma 25 FPS. U sklopu te suradnje u Rovinju će biti prikazani filmovi De dentro, autora Petera Beyera, koji pokušava oslikati ugođaj raznih rituala šamanskih majanskih tradicija i naroda Huichol. Trypps #6 (Malobi), autora Bena Russella, snimljen je u plemenskom selu Malobi u Surinamu u Južnoj Americi te u jednom kadru pruža neobično suvremeni prikaz klasika Jeana Roucha.

Popratni program donosi i predavanje posvećeno povijesti i suvremenosti vizualne antropologije u Rusiji na primjeru moskovskog međunarodnog festivala Kamera – posrednik.

Izložba fotografija, koja je također dio popratnog programa festivala, predstavlja izbor fotografija iz bogatog fundusa Etnografskog muzeja Istre koje datiraju s kraja 19. ili početka 20. stoljeća, a većina je snimana u Etiopiji te je moguće da su nastale za vrijeme talijanske okupacije. Cilj izložbe je otvoriti pitanja nastala kroz puko prikazivanje i egzotizaciju drugih, ali i pitanje erotizacije ženskog tijela nekada i danas. 

Na festivalu će nastupiti i sastav Cool Baboo & Dr. Folk koji izvode blues glazbu varirajući je i u rock, funk i soul maniri, te sviraju vlastite skladbe, kao i obrade klasika.  

Sve festivalske projekcije su besplatne, a raspored događanja saznajte na službenoj stranici festivala. 

Izvor: ETNOFILm

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 15.04.2013

VEZANE VIJESTI

Film u službi etnografije

Ovogodišnji ETNOFILm donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije.

Uvod u hipermediju

U sklopu petog izdanja ETNOFILma održat će se radionica hipermedije pod vodstvom Petera Bielle.