Cruising: Zašto (svi/sve) sudjelujemo u izvedbama? | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Cruising: Zašto (svi/sve) sudjelujemo u izvedbama?

Na prvoj u nizu nove serije tribina u MaMi gostuju Agata Juniku i Darko Lukić.

26.02.2014 , Zagreb - net.kulturni klub mama
  • A
  • +
  • -

Cruising sa Srđanom Sandićem nova je serija tribina u MaMi koje će se baviti izvedbenim, književnim i šire kulturalnim temama, a gosti su prve tribine, 26. veljače u 19 sati, Agata Juniku i Darko Lukić.

Razgovarat će se o antropologiji izvedbe te "cruisati" do pitanja zašto sudjelujemo u izvedbama, koje je njezino podrijetlo, koje su teorije izdvedbe relevantne te kakva je veza izvedbe i religije ili politike.

Dokazano je da izvedbene prakse postoje beziznimno u svim ljudskim zajednicama tijekom cijele poznate povijesti ljudskoga roda. Već su i najranija antropološka istraživanja uočila postojanje kazališnih elemenata u svim društvima te izdvojila tri ključna čimbenika kazališta: publiku, igranje uloge, jezik.

Kako bi to Marco de Marinis rekao: "Tijekom dvadesetoga stoljeća antropološka i teatrološka istraživanja uistinu su se susretala, a njihov je dodir često bio obostrano veoma koristan…". Na jednoj su strani kazališni praktičari i teoretičari posezali za antropologijom kako bi pronašli nove izvedbene prostore ili odgovore na neka izvedbena pitanja, dok su s druge strane ugledni antropolozi posezali za izvedbama kao predmetom svojih istraživanja ili terminologijom izvedbenosti u svrhu opisivanja ili označavanja antropoloških pojava.

Srđan Sandić je dramski pisac, pjesnik i novinar. Već dugi niz godina surađuje s različitim medijima iz Hrvatske i regije. Do sada je objavio knjigu drama i dramskih fragmenata S(i)nu bez s(i)nova te Književne večeri sa Srđanom Sandićem.
Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.02.2014