Crvena kapela | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Crvena kapela

U Dokukino dolazi film koji je proglašen najboljim World Cinema dokumentarcem na Sundance film festivalu.

13.05.2011 - 14.05.2011 , Rijeka - Dokukino Croatia

Danski dokumentarac Crvena kapela novinara Madsa Brüggera u fokus stavlja novinara, invalida s teškim posljedicama moždanog udara te komičara koji putuju u Sjevernu Koreju s jednom misijom – nasmijati ljude u jednom od najstrožih režima na svijetu. Lažno se predstavivši kao mala prosocijalistička kazališna skupina u programu kulturne razmjene između Danske i Sjeverne Koreje, Crvena kapela dobiva dopuštenje da otputuje u Sjevernu Koreju i odigra nekoliko predstava za izabranu publiku. Dva člana trupe, Jacobi i Simon, tamo su rođeni, ali su kao djeca usvojeni u Danskoj, a ovo je njihova priča o suočavanju s vlastitim biološkim korjenima i pokušajem da izvedu predstavu u dijelu svijeta gdje humor i humanost žive u slabim uvjetima, a zajedništvo je tempirana umjetna bomba koja zastrašuje.

Ovo je priča i o susretu između slobodnomislećeg i totalitarnog društva koji svoje građane drži pod kontrolom: 23 milijuna građana Sjeverne Koreje pod željeznom su paskom dragog vođe generala Kim Jong-ila. Naslov Crvena kapela referira se na komunističku špijunsku organizaciju u nacističkoj Njemačkoj koja je operirala pod imenom Rote Kapelle.

U filmu koji je producirala produkcijska kuća Zentropa, redatelj dopušta da ga koreanska pratnja manipulira, pokazujući koje čudne odluke ljudi moraju donositi kada im je sudbina u rukama bezosjećajnog diktatora.

Nakon projekcija u Dokukinu Croatia, film će zaigrati u ostalim kinima i kulturnim centrima u Hrvatskoj.

Više informacija potražite ovdje.


Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 05.05.2011