Crveni pjesnik i kvaritelj mladeži | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Crveni pjesnik i kvaritelj mladeži

Roman Huga Bettauera Grad bez Židova, satirička distopija o protjerivanju Židova iz Beča, tema je sljedećeg Motora mijene.

28.03.2018 , Zagreb - Goethe-Institut Kroatien

Grad bez Židova, satirička distopija o protjerivanju Židova iz Beča, otvara se povicima "Židovi van!", "Ili mi ili Židovi!" Devet desetina nežidovskih stanovnika smatra se "ugroženima do istrebljenja" (demografska katastrofa, reklo bi se). 

Uslijed danih okolnosti Leo Strakosch, mladi grafički umjetnik, primoran je napustiti grad i otići u Pariz. U Beču ostavlja svoju dragu Lotte Spineder, kćer imućna i časnog građanina i gradskog činovnika. (Otud polazi ljubavna priča koja se proteže ostatkom romana.)

Nedugo po odlasku Židova iz grada Beč pokazuje svoje pravo lice, tumorno i pusto. Brojni dućani i banke zatvaraju se ili gube mušterije, novinama opada broj čitatelja te čak i civilizacijska postignuća gradske uprave, na koju su Bečani bili tako ponosni (npr. zaštita stanara), počinju lagano propadati. (Brojni austromarksisti, koji su prvi uveli takve mjere, bili su židovskog porijekla.) Grad sve više naginje siromaštvu i opustjelosti. 

I što se događa dalje? 

Roman Huga Bettauera iz 1922. godine tema je sljedećeg Motora mijene koji se odvija 28. ožujka u 18 sati u Goethe Institutu. Roman je dostupan na Gutenbergu, a od 4. rujna knjige (nekoliko primjeraka za early birds) i kopije - na njemačkom i engleskom - čekaju u Booksi i Goetheu.  

Prvo izdanje romana prodano je u 250000 primjeraka, već prve godine (1922.). Zahvaljujući romanu nacisti su autora prozvali "crvenim pjesnikom" i "kvariteljem mladeži". Ustrajna antisemitska hajka protiv Bettauera hranila se ne samo njegovom kritikom antisemitizma, nego i time što je bio urednik dvaju progresivnih časopisa - Bettauers Wochenschrift i Er und Sie. Wochenschrift für Lebenskultur und Erotik - koji su uspješno i provokativno zagovarali "rodnu ideologiju"

Više potražite ovdje. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 09.03.2018