Čuda čudnoga | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Čuda čudnoga

Godinu 2016. DORF otvara u Močvari, projekcijom filma Theory Of Obscurity o bendu The Residents.

27.01.2016 , Zagreb - Močvara
  • A
  • +
  • -

Zahvaljujući suradnji Filmskih večeri u Močvari i Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, ususret zagrebačkom koncertu, regionalnom premijerom 27. siječnja DORF će predstaviti dokumentarni film Theory of Obscurity: a film about The Residents.

Predstavljen u ožujku 2015. godine na poznatom festivalu SXSW u Austinu, Theory of Obscurity: a film about The Residents portretira 40 godina postojanja ovog utjecajnog benda i umjetničkog kolektiva o kome je i danas malo toga poznato – The Residents od samog početka nastupaju pod maskama i identitet članova nikada nije javno objavljen. Iako ih nitko nije vidio – njihov zaštitni identitet – "eyeball" maske i crna odijela svi znaju.

U filmu se pojavljuju brojni poznati glazbenici koji govore o misteriju, fenomenu i dalekosežnom utjecaju benda na razvoj kulture i tehnologije danas. Uz glazbene inovacije, The Residents, njihova izdavačka kuća Ralph Records i matična organizacija The Cryptic Corporation ostali su zapisani u povijesti i po tehničkim inovacijama koje su omogućile da njihov album “Freak Show” iz 1991. godine bude objavljen na CD-ROM formatu. O tome kao i o mnogo ostalih stvari vezanih za The Residents u filmu govore članovi bendova Primus i Talking Heads, Matt Groening – autor legendarnih Simpsona i mnogi drugi na čiji je život utjecao rad ovih ekscentrika iz San Francisca.

Don Hardy, redatelj filma, pratio je bend na njihovoj Wonder of Weird turneji tjekom 2013. godine i iz prve ruke pokušao zabilježiti što više od fenomena koji prati i okružuje The Residents. Ovo je ujedno i najbolji način za upoznavanje s bendom kojeg možete gledati uživo u Močvari, desetak dana nakon projekcije filma.

Ulaz je slobodan, a početak zakazan u 20.30 sati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 21.01.2016