Da nam živi scena! | kulturpunkt

Najave Festival

<

Da nam živi scena!

Četrvto izdanje Platformata donosi niz kulturnih događanja – od izložbi i performansa, preko predavanja i radionica, do koncerata poznatih bendova.

12.05.2016 - 21.05.2016 , Split - Dom mladih
  • A
  • +
  • -

Platforma Doma mladih (PDM) od 12. do 21. svibnja donosi četvrto izdanje Platformata, festivala na kojem svoje aktivnosti prezentiraju organizacije civilnog društva koje djeluju u području nezavisne kulture i na sceni mladih ili rade s mladima. Unatoč nezavidnom položaju u kojem se nalaze, organizatori su pripremili niz kulturnih događanja – od izložbi i performansa, preko predavanja i radionica, do koncerata poznatih bendova – za svačiji ukus ponešto. 

"Ove godine Platformat organiziramo unatoč teškom udaru na civilno društvo koje već više od 20 godina radi na izgradnji demokratskog sustava i institucionalnog okvira te razvijanju modela za kvalitetno djelovanje organizacija civilnog društva. Javnost želimo upoznati s programom kojeg kreiraju udruge koje djeluju u okviru PDM i koje već dugi niz godina traže adekvatne infrastrukturne uvjete za djelovanje nezavisne kulture i kulture mladih u Domu mladih kao društveno kulturnom centru otvorenom široj javnosti", ističe Blanka Čop, koordinatorica Platforme Doma mladih.

Festival neslužbeno otvara radionica osnova kontrocionizma pod vodstvom Antonie Kuzmanić iz izvedbenog kolektiva Room 100, 12. svibnja u Beton kinu, gdje će se kasnije održati i filmska večer Cirkuska srijeda uz film O Palhaco, a Platformat će svečano biti otvoren u 20 sati izložbom Vedrana Perkova u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra, u organizaciji MKC-a.

Drugi dan festivala započinje već u 12 sati u galeriji Škola (Škola likovnih umjetnosti) gdje će akademski slikar i strip autor Ivan Svaguša održati predavanje na temu Strip kao subverzivni medij, a u 18 sati u galeriji Praktika će Andrea Giuliano, čiji se video teatar temelji se na fragmentima djela Samuela Becketta, održati predavanje i uvodnu radionicu. Istoga dana u klubu Kocka nastupaju tri demo benda – Pale Blue, The Heaps i Go Lilly. Od petka do srijede, 18. svibnja, kolektiv Style Force otvara svoja vrata i poziva sve zainteresirane da prisustvuju treninzima – predznanje nije potrebno!

U subotu, 14. svibnja, Platformat donosi Rave party w/bele u Kocki, a u nedjelju će u 20 sati na platou Doma mladih biti izveden performans koji problematizira organiziranu i sustavnu egzekuciju civilnog društva kroz direktnu asocijaciju na fašističke režime – Događalo se to jednog dana u misecu, tamo neke teške godine.

Petoga dana festivala u Kocku stižu američki Jucifer, podršku im pružaju domaći Wizard of Stone Mountain, a dan kasnije će se u istom prostoru u 21.30 održati slušaonica i projekcije by Coka + Tudor, dok od 19 sati u galeriji Praktika starta radionica arhiviranja Platformata – pozvani su svi koji imaju fotografije, ulaznice, plakate… bilo kakve materijalne dokaze održavanja prethodnih izdanja Platformata da daju doprinos u dokumentiranju događanja na nezavisnoj sceni.

U srijedu, 18. svibnja program započinje Magic the gathering turnirom u 17 sati u Open Box-u, a sat vremena kasnije u Beton kinu starta tribina na temu javnih potreba u kulturi Grada Splita. Večer završava aktivističkom čajankom i društvenim igrama u Open Box-u.

Program i sljedećeg dana započinje u 17 sati, i to predavanjem umjetničkog kolektiva Crvena u Beton kinu, na kojem će Adela Jušić i Andreja Dugadžić predstaviti istraživanje o promjeni politika prema ženama, uspoređujući period početka rata, njihove mobilizacije u ratne redove i pozadinsku borbu, te njihovo sudjelovanje u izgradnji Jugoslavije nakon rata, nakon čega će u dvorištu Praktike biti otvorena njihova izložba Eto nam žena, uz Djnu IIvanu. Još jedna izložba bit će otvorena unutar Praktike – polaznici šestotjedne radionice origamija predstavit će svoje radove u 20 sati, a pola sata kasnije, u hodniku kluba Kocka, bit će održan posljednji ovosezonski Kockin kviz znanja. 

Pretposljednjeg dana festivala u 16 će sati biti održana radionica biomehanike sa Zvonimirom Peranićem, u 20 sati će u galeriji Praktika Andrea Giuliano izvesti svoj performans, a večer će zaključiti Fields & Forests koji dovode Alexa Danilova, Bangladesiga, Cuisine Dub live impro i DJ Oxide

Na velikom finalu Platformata, u subotu, 21. svibnja, ujedno i proslavi 15 godina kluba Kocka te završnom koncertu ovogodišnje sezone svirat će Dječaci, Punčke i ABOP.

Više informacija potražite na facebook stranici događaja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.05.2016