Da nam živi, živi rod! | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Da nam živi, živi rod!

Održava se najveći prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018. nakon čega slijedi tradicionalna Partycipacija.

09.06.2018 , Zagreb - Muzej Mimara
  • A
  • +
  • -

U Zagrebu se u subotu, 9. lipnja održava najveći prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj, XVII (sedamnaesta) Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018. pod sloganom Da nam živi, živi rod. Povorka ponosa započinje okupljanjem u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će prolazi središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Rooseveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje Povorka završava javnim skupom i koncertom grupa U pol 9 kod Sabe i Le Zbor.

"Ovogodišnja Povorka ponosa ponovno se održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti. Političari, ministri i matičari, samozvani stručnjaci i stručnjakinje, klerikalci i klerikalke, skupljači potpisa, biskupi, svećenici, popovi i vračevi i ove godine ismijavaju i trivijaliziraju naše identitete i tijela. Prvo su nam ušli u domove, onda su nam ušli u krevete, a sada nam vire u gaće. Van iz naših gaća!

Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans*, interspolne i kvir osobe, znamo da smo sve i svi mi mnogo više od spola koji nam je pripisan pri rođenju. Znamo da svatko od nas ima svoj rod i rodni identitet te pravo na izražavanje sebe. I zato ove subote od 15 sati zauzimamo centar grada - za svaku nevidljivu Maru u Hrvatskoj, za svako diskriminirano dijete u školama, za sve manjine u našem parlamentu, za sve različite i raznolike, predivne obitelji, za svakog ili svaku hrabru osobu kojoj je dosta da joj svi vire u gaće! Zauzimamo centar grada jer tražimo i zahtijevamo VIDLJIVOST 365 dana u godini, sada i odmah.

Zahtijevamo:

· da se svim osobama omogući slobodno donošenje odluke o rađanju

· da se prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena

· da se kroz novi Obiteljski zakon prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod

· da se prekine sa svim oblicima reparativnih i konverzijskih terapija ili postupaka za promjenu spolne orijentacije ili rodnog identiteta  

· da se svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda" 

 

Podignimo u vis čela

Mi određujemo svoj rod

Naša bit će zemlja cijela

Da nam živi, živi rod!

 

#zgpride2018

 

Više informacija o zakonskom priznanju roda potražite ovdje. Ruta i ostale informacije o Povorci ponosa nalaze se na služebenim stranicama Zagreb Pridea.

Velika završnica Povorke ponosa - Partycipacija, službeni je afterparty koji, kao i svake godine, organizira Zagreb Pride. Partycipacija je klupski program koji se još 2009. tradicionalno održava svake godine. Nastala je kao odgovor na nepostojanje konkretnih mjesta za izlaske za LGBTIQ populaciju. Na tim su partyima osobe različitih identiteta moglie zajedno plesati, ljubiti se i slobodno izražavati svoje identitete, a Partycipacija se ubrzo nametnula kao jedan od sadržajno najbogatijih i najšarenijih programa u metropoli. 

Ulaznicama za Partycipaciju pokrivaju se troškovi Povorke ponosa, poput zastava koje se vijore na gradskim trgovima, struje, vode, razglasa, pozornice, osiguranja, ali i materijala potrebnih za transparente, ukrase i ostale detalje koji čine Povorku najvećim LGBTIQ praznikom!

Cijena karata je 30 kuna u pretprodaji, 40 kuna na ulazu. Za studentice i studente, uz predočenje x-ice cijena karte je 25 kuna.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 05.06.2018