Da znate išta – drugačije biste se izrazili | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Da znate išta – drugačije biste se izrazili

Tribina posvećena performativnom procesu u javnom prostoru tematizirat će intervencije u gradskom prostoru Bojana Mucka.

21.05.2014 , Zagreb - Centar za kulturu Trešnjevka

FOTO: Quimbys Bookstore

U sklopu projekta KvARTura – Kulturne memorije u Centru za kulturu Trešnjevka bit će održan susret pod nazivom Da znate išta – drugačije biste se izrazili, o performativnom procesu u javnom prostoru. Gost susreta je antropolog Bojan Mucko.

Bojan Mucko je 2013. mjesecima svugdje i uvijek sa sobom nosio registratore koje ja našao odbačene u jednoj zagrebačkoj ulici, te s njima intervenirao na gradskim javnim prostorima. Osnovni elemet performativnog procesa stopljenog s tijekom svakodnevice bio je minimalna, repetitivna performativna gesta – čin prenošenja pronađenih objekata. 

Fizičke karakteristike objekata neposredno su utjecale na figuru njegovog kretanja – njihov učinak bio je restriktivan, autoregulacijski. Na slučajnu "publiku", s druge strane, djelovali su posredno, isprva kao slika, plutajući punctum, poziv na interpretaciju i participaciju, a s vremenom kao figura sjećanja. Tijekom tribine problematizirat će se performativna gesta, javni prostor, svakodnevica, rad, participacija, reizvedba, pretjerano vrijeme i rekonstrukcija. Autorica i voditeljica projekta je prof.dr.sc. Senka Božić-Vrbančić, a moderatori su izv.prof.dr.sc. Mario Vrbančić i izv.prof.dr.sc. Tomislav Pletenac.

Tribina će biti održana u srijedu 21. svibnja s početkom u 20 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 21.05.2014