Daleko od empirije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Daleko od empirije

Izložba Konstrukti stvara dojam izgradnje nekih novih i iskrenijih svjetova, lišenih prijetvornih trenutaka zbiljskog života.

01.12.2014 - 05.12.2014 , Zagreb - Greta
  • A
  • +
  • -

"Scene postapokaliptičnog svijeta, krajolici, ulja na platnu, bakropisi i akvatinta, skulpture, tematiziranje književnosti kao i reakcije na bizarnosti i nelogičnosti suvremene okoline… Sve te komponente i karakteristike dosadašnjeg opusa Maje Bachler mogu se uokviriti u opsežnu i raznoliku mapu istinski emotivne umjetnosti protkane referencama koje proizlaze što iz citata popularne proze, filozofskih misli, ali i nas samih. Poput linije vodilje je propitivanje i kritika suvremenog svijeta koja se provlači kroz lepezu njenih tema čije realizacije nam u umu stvaraju zvučne, vremenske i prostorne slike. One nas prepuštaju osami na koju smo, na kraju krajeva, i u životu osuđeni. Na tragu toga, dalje od ovog našeg svijeta Maja Bachler gradi neke modre, zapuštene, neke ispunjene strahom ali i neke iskrenije svjetove od ovog našeg začaranog cirkusa u kojem maske nikada ne padaju.

Tvoreći artificijelne konstrukte na svojim platnima, uvlači nas u svoje fiktivne prostore u kojima nam prepušta da sami odlučimo gdje je naše mjesto, pozicija gledanja te koliko mi to točno odvojenih prostora uopće promatramo. Tražimo se u njenim Konstruktima koji nam otvaraju toliko opcija gledanja naslikanog interijera i reagiramo na razne podražaje koje našem mentalnom sklopu odašilju njena djela. Kako se i sama poigrava sa motivom konja kao misaonim konstruktom koji je sazdan od čovjekovih ideja te kao plod promišljanja sagrađen na trusnoj podlozi i podložan nizu anomalija, tako i nama ostavlja da mnogo toga iz njenih slika sami definiramo. Konstrukti Maje Bachler, kombinirajući dimenzije, svode opće i grandiozne teorije na intimizam jednog prostora u kojem mi vlastitim snagama sukladno svojim promišljanjima te iste prostore rekonstruiramo", stoji u predgovoru izložbi Anje Ivić.

Maja Bachler rođena je 21. prosinca 1983. godine u Zagrebu. Nakon završene opće gimnazije upisuje studij sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu kojeg završava 2008.  2011. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer likovna kultura. Jedan semestar provodi na Ulsterskom Sveučilištu u Belfastu, Sjevernoj Irskoj u okviru Erasmus studentske razmjene. Završila je preddiplomski, te je trenutno na prvoj godini diplomskog studija.

Izložba će biti otvorena u galeriji Greta od 1. do 5. prosinca.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 28.11.2014