Daleko od naših očiju | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Daleko od naših očiju

Otvara se izložba fotografija Iza rešetaka, Igora Čoke, te prikazuje film Zapisi iz ćelije br. 12. koji je autor snimio u suradnji s Marinom Kovačević.

14.04.2017 - 15.04.2017 , Pula - Dnevni boravak DC-a Rojc

U petak, 14. travnja u Dnevnom boravku Rojca otvorenje je izložbe Igora Čoke pod nazivom Iza rešetaka. Igor Čoko nekad je više antropolog, a manje fotograf, koji nam, u potrazi za emocijom, kroz rešetke postavlja pitanje o predrasudama i stereotipima, donoseći dojmljivu skrivenu svakodnevicu "onih drugih" - počinitelja najtežih društvenih krimena, od naših očiju skrivenih daleko na izdržavanju kazni. Odgovor na postavljeno pitanje, sasvim normalno, prepušta nama.

Iza rešetaka naziv je i upravo izašle knjige fotografija o zatvorenicima bloka 5-1 poznatog beogradskog Ce-Zea, dok njezin autor Igor Čoko (1975) trenutno dane provodi snimajući ove druge - izmučene izbjeglice, koji su uslijed zatvaranja granica zaglavili u Beogradu i u nehumanim uvjetima pokušavaju preživjeti zimu, u napuštenim i derutnim skladištima na mjestu izgradnje famoznog beogradskog megalomanskog projekta.

U subotu, 15. travnja s početkom u 20 sati prikazuje se drugi dio rezultata snimatelja Igora Čoke i redateljice i scenaristice Marine Kovačević, dokumentarni film Zapisi iz ćelije br. 12. Film prati proces stvaranja istoimene predstave, koja je dramatizacija Zapisa iz podzemlja F.M. Dostojevskog, a rađena je kao projekt rehabilitacije s osuđenicima na izdržavanju kazne u beogradskom zatvoru. Dokumentarac je krajem prošle godine imao premijeru u New Yorku, nakon čega su uslijedili brojni pozivi pa je prikazivanje nastavljeno po američkim federalnim zatvorima kao dio rehabilitacije tamošnjih osuđenika.

Nakon filma slijedi predstavljanje knjige Iza rešetaka uz razgovor s Marinom Kovačević i Igorom Čokom. Poseban gost na predstavljanju knjige bit će poznati hrvatski news i dokumentarni fotograf Hrvoje Polan čiju su izložbu Priče o besmislu posjetioci Dnevnog boravka mogli razgledati tijekom listopada prošle godine.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.04.2017