Dan slobodnog hardvera | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Dan slobodnog hardvera

Hard-ware lab pod vodstvom Gorana Mahovlića u sklopu svjetskog Dana slobodnog hardvera održava se u Zagrebu.

15.03.2014 , Zagreb - Studentski centar
  • A
  • +
  • -

Na radionicu će polaznici moći donijeti svoje uređaje koje žele hakirati, te od njih stvoriti nove i još luđe kreativne naprave, te ako žele povezivati ih uz pomoć senzora, Arduino mikrokontrolera, Raspberry Pi mini računala i sl.

Radionica je zamišljena kao otvoreni laboratorij elektronike kojim Radiona sudjeluje po prvi puta u događanju Hardware Freedom Day, što je ujedno i prvi puta da se ovaj događaj obilježava u Hrvatskoj.

Polaznici su slobodni donijeti dječje igračke (pogotovo ako rade na daljinski), radio prijemnike, GPS prijamnike, LCD monitore iz odbačenih uređaja, gramofone, monitore, klavijature, zvučnike, pojačala, mikrokontrolere, kamere, igrače konzole, dijelove računala, uređaje koji na sebi imaju senzore (mjerenje temperature tlaka, alkohola, visine…) kako bi od njih napravili uređaje na kojima će im svi frendovi pozavidjeti.

Od opreme će također polaznicima biti na raspolaganju korištenje sljedeće opreme: multimetar, osciloskop, logički analizator, PICKIT3, USBASP, USBISP, Arduino (kao I2C , UART, LCD sniffer), Raspberry Pi, GQ-4X Willem programator…

Goran Mahovlić (elektroničar po struci) radi godinama kao serviser informatičke i bankarske opreme. Teško se suzdržava da ne rastavi skoro svaki uređaj koji mu dođe u ruke. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, od hakiranja kineskih proizvoda, prenamjene raznih odbačenih uređaja do ozbiljnog igranja tehnologijom i programiranja mikrokontrolera. Od nedavno član je Udruge za razvoj ‘uradi-sam’ kulture – Radiona / Zagreb Makerspace, gdje je osim na naprednoj elektronici angažiran kao tehnički voditelj grupe za restauriranje i elektronički makeover Dr. Böhm Professional 2000 orgulja. Jedan je od pokretača portala Lemilica.com.

Hardware Freedom Day svjetski je raširena pojava proslave otvorenog hardvera (Open Hardware) svakog 15. ožujka. Proslava slobodnog hardvera pokrenuta je u 2012. godini od strane Fondacije Digitalna sloboda (Digital Freedom Foundation), također pokretačice proslave Dana slobodnog softvera (Software Freedom Day).

Proslava toga dana služi kao platforma za povećavanje osviještenosti o važnosti slobodnog hardvera u zajednicama koje se bave elektronskim medijima, te u prostorima novih praksi koji kombiniraju tehnologiju, znanost i umjetnost domaćoj i inozemnoj javnosti poznatim pod nazivima: hackerspace, makerspace, media lab i fab lab, s ciljem osnaživanja veće participacije u aktivnosti lokalnih inicijativa i zajednica koje se bave otvorenim hardverom.

Radionica se održava 15. i 16. ožujka od 14 do 20 sati. Predviđeno je maksimalno 14 polaznika, a ciljana su publika učenici, studenti, umjetnici, wanna be hakeri, dizajneri, programeri, DIY entuzijasti, glazbenici, ljudi svih dobi i profesija. 

Prijave za sudjelovanje primaju se do srijede, 12. ožujka u 24 sata, putem elektroničke pošte. Polaznici se mole da napišu nekoliko rečenica o sebi i zašto žele sudjelovati na radionici. Kotizacija za nezaposlene, učenike, srednjoškolce, studente, umirovljenike i članove Radione iznosi 50 kuna, a 80 kuna za zaposlene. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.03.2014