Dan, tjedan, godina - izbjeglicama | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Dan, tjedan, godina - izbjeglicama

Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo organizira drugi Tjedan IZBJEGLICAma u Zagrebu, Rijeci, Kutini i Sisku.

Piše: Matija Mrakovčić

kulinarski kolektiv Okus doma, FOTO: CMS/Facebook

  • A
  • +
  • -

Koordinacija organizacija civilnog društva za integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo, koju čini 21 organizacija civilnog društva, obilježava Svjetski dan izbjeglica i organizira razne aktivnosti objedinjene u drugom po redu Tjednu IZBJEGLICAma. Tjedan se obilježava od ponedjeljka, 15. lipnja, do nedjelje, 21. lipnja, i to u Zagrebu, Rijeci, Kutini i Sisku.

Najavna konferencija za novinare održat će se u ponedjeljak u 11 sati ispred Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu (Dugave, Sarajevska 41). U Sisku je najavljena promocija knjige priča i recepata Okus doma u Gradskoj knjižnici i čitaonici Caprag u Sisku, a predstavit će je izbjeglice i aktivisti. U utorak se u riječkom Palachu od 11 sati održava radionica kulinarske razmjene između kolektiva Okus doma (Zagreb), Skuhna (Ljubljana) i Food not bombs (Rijeka), a navečer degustacija hrane iz zemalja porijekla izbjeglica i otvorenje izložbe Okus doma. U Kutini je u petak također kulinarska radionica i koncert benda Gipsy Groove iz Kosova, a u subotu u Zagrebu.

U Zagrebu je organiziran niz događanja poput izložbu fotografija autora Milomira Kovačevića, izložba likovnih radova Anne Artyushenko, tribina u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića o useljenju u stan kao prvom koraku integracije, potom umjetničko-maratonska akcija na Jarunu "1800 oblutaka za 1800 nestalih u Sredozemnom moru", tribina na Filozofskom fakultetu o psihološkoj podršci za izbjeglice ili audio-vizualna izložba na Cvjetnom trgu.

Centar za mirovne studije, Odbor za nacionalne manjine i Koordinacija za ljudska prava Grada Zagreba u utorak, 16. lipnja, organiziraju i tematsku sjednicu u Gradskoj skupštini, od 10 do 13 sati, na kojoj će se predstaviti problemi s kojima se izbjeglice susreću u Zagrebu, s posebnim naglaskom na zapošljavanje i mogućnosti rada izbjeglica.

Detaljan program Tjedna IZBJEGLICAma potražite na istaknutoj poveznici ili na Facebooku

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 11.06.2015

VEZANE VIJESTI

Zahtijevati demokraciju

Piše: Martina Domladovac

Solidarnost, udruživanje i vidljivost jedini su načini na koje imigranti mogu ostvariti svoja ljudska prava, zaključeno je na socijalnom forumu u sklopu UrbanFestivala.

Tvrđava Europa

Piše: Bojan Krištofić

Projekt Intermundia Ane Dane Beroš dočarava agresivnu klaustrofobiju i svakodnevni stres migranata, ljudi bez uporišta i nacionalnog identiteta.

Okusi novog doma

Piše: Ida Jagar

Kuharica Okus doma donosi recepte tradicionalnih jela iz matičnih zemalja azilanata i tražitelja azila u Hrvatskoj.