Danas nisam umrla tako lijepo | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Danas nisam umrla tako lijepo

Teatrologinja Una Bauer i koreografkinja Marjana Krajač u sklopu Tjedna suvremenog plesa pripremaju seriju razgovora o aspektima bavljenja plesnim umjetnostima.

  • A
  • +
  • -

Za vrijem trajanja 30. Tjedna suvremenog plesa, teatrologinja Una Bauer i koreografkinja Marjana Krajač u privremenom dnevnom boravku ugostit će umjetnike, istraživače i kulturne radnike te s gostima i publikom razgovarati o aspektima bavljenja plesom i proučavanja plesa. Simpozij Danas nisam umrla tako lijepo bit će održan svakodnevno u 17 sati od 29. svibnja do 2. lipnja, a teme su redom: There is no is without the image, Ples i smrt: etnografski osvrti, Davoud Zare: Authentic Tension, Baletne tjelesne prakse: sjećanja, Osnovne životne forme – Choreoroam u dijalogu.

Naslov ove serije razgovora parafraza je naslova baletnog kriminalističkog romana Danas nije umrla tako lijepo hrvatske plesačice, spisateljice i koreografkinje Mercedes Goritz Pavelić (1907. – 2003.). Svaki je dan posvećen jednom skupu tema, a provodna nit svih okupljanja odnos je plesa i osnovnih uvjeta života, plesa i organskog, plesa i žive materije, te neodvojivosti materijalnih uvjeta života od ideja, koncepata i estetskih izbora.

U prvom razgovoru sudjelovat će Nina Kurtela, Andrej Mirčev, Sonja Pregrad, Tea Tupajić i Petra Zanki te će raspravljati o slici, vizualnosti, vidljivosti i onome što se daje pogledu promatrača. Drugog dana simpozija etnologinja Ivana Katarinčić pozabavit će se raznim oblicima razumijevanja i manifestiranja odnosa smrti i plesa u lokalnim kontekstima. Gost trećeg dana je iranski kazališni režiser, izvođač, koreograf i audio-vizualni umjetnik Davoud Zare koji će putem video veze iz Teherana govoriti o svom projektu Authentic Tension. Dvoje istaknutih umjetnika i plesača Milko Šparemblek i Maja Bezjak razgovarat će 1. lipnja o balerinama i baletanima koji su karijere započeli nakon Drugog svjetskog rata. Tema posljednjeg razgovora je istraživačko-koreografski projekt Choreoroam Europe o kojem će govoriti neki od sudionika ovog međunarodnog projekta. 

Više o temama simpozija Danas nisam umrla tako lijepo možete saznati ovdje

PN / Tjedan suvremenog plesa

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 28.05.2013

VEZANE VIJESTI

Troglavi psi i poetika Jima Morrisona

Zagreb, Rijeka i Karlovac će od 26. svibnja do 8. lipnja biti domaćini 30. Tjedna suvremenog plesa.