Dani bujanja street arta | kulturpunkt

Najave Projekcija

<

Dani bujanja street arta

Kratke slike svoju četvrtu sezonu završavaju projekcijom kultnog dokumentarnog filma Ratovi stilova koji donosi portret njujorške ulične kulture ranih 80-ih godina.

14.06.2018 , Zagreb - MM centar
  • A
  • +
  • -

Kratke slike svoju četvrtu sezonu završavaju u četvrtak, 14. lipnja u 19:30 sati u MM centru projekcijom kultnog dokumentarnog filma Ratovi stilova koji donosi portret njujorške ulične kulture ranih 80-ih, razvoja hip-hopa i grafita. 

Film je uhvatio duh njujorških podzemnih željeznica koje su bile glavno igralište uličnih umjetnika, ali i bojno polje i spektakularno umjetničko platno. S druge strane bojišnice stajali su gradonačelnik Edward Koch i policija koji su mlade umjetnike svim snagama pokušali zaustaviti smatrajući ih najvećim vandalima.Tu su bili i MC-jevi, DJ-i i brojni drugi umjetnici koji su tresli grad novim zvukovima i novim pokretima koji su redefinirali breakdance kao izvedbenu umjetnost.

Film je premijerno prikazan na festivalu na Sundanceu 1984. na kojem je i osvojio glavnu nagradu za najbolji dokumentarac. Originalno je snimljen na 16 mm vrpci, a 2011. je digitalno restauriran. Nakon filma povjesničarka umjetnosti Marta Kiš o filmu, grafitima, uličnoj umjetnosti i stanju na današnjoj street art sceni razgovara s jednim od njenih pionira Slavenom Kosanovićem Lunarom.

Projekcija Ratova stilova dio je festivala Velesajam kulture čiji je  ovogodišnji naglasak na street artu koji se unutar Studentskog centra profilirao kao jedna od konstantnih točaka okupljanja kako umjetnika tako i publike.

Ulaz na projekciju je besplatan.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 12.06.2018