Dani hrvatskog filma | kulturpunkt

Najave Festival

<

Dani hrvatskog filma

Na jubilarnom 20. izdanju Festivala bit će prikazano 115 filmskih naslova te mnoge premijere.

04.04.2011 - 09.04.2011 , Zagreb - Studentski centar
 

20. Dani hrvatskog filma održavaju se od 4. do 9. travnja u Studentskom centru u Zagrebu. Otvorenje će se održati 4. travnja u 20.30 sati u Kinu SC, a posvećeno je prikazu odabranih premijernih naslova koji su uvršteni u program konkurencije. Riječ je o: Smooth Criminal, Cvijet bitke, Neanderthal Story, Mezanin, POW´s POV te Zaljubljena u život. Voditeljica ceremonije otvaranja festivala ove je godine Ivanka Mazurkijević.

U sklopu glavnog programa posjetitelji će moći pogledati brojne igrane, dokumentarne, animirane, eksperimentalne te namjenske filmove i glazbene spotove. Selektori ovogodišnjeg Festivala su: Danilo Šerbedžija za igrani film, Tomislav Čegir u izboru dokumentarnih filmova, Darko Kreč za animirani film, selektor eksperimentalnih filmova je Damir Čučić, a glazbenih spotova i namjenskih filmova Ilko Čulić.

Na rasporedu su i bogati popratni programi. Tako posjetitelji u utorak, 5. travnja, u 13 sati u Klubu SC mogu zaviriti na Tribinu prisjećanja na Prve Dane hrvatskog filma koju će moderirati Ivan Paić, a gosti će biti neki od osnivača manifestacije te dugogodišnji članovi organizacijskih sastava DHF-a. U srijedu će se održati razgovor i projekcija animiranih filmova Vatroslava Mimice, dobitnika Nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara - Zlatnog Oktavijana za životno djelo, koja će mu biti uručena na otvorenju.

U četvrtak, 7. travnja, u 20 sati možete pogledati pristigle radove na natječaj KRV – Kućni reklamni video. U petak i subotu pogledajte filmove o skate kulturi koje će začiniti nastupi zagrebačkih i slovenskih bendova. Ako želite nešto i naučiti, tada posjetite radionicu filmske kritike naziva Kritični dani koja će se održavati od 4. do 9. travnja, a uz teorijska predavanja, radionica će sadržavati i praktični rad gledanja festivalskih projekcija te njihovu analizu i pisanje kratkih tekstova. Istih će se dana održavati i 13. Maraton kratkog filma – radionica na kojoj će sudionici jedni drugima pomagati svojim znanjem, kakvo god ono bilo.

Filmovi će se natjecati na nagrade ocjenjivačkog suda 20. DHF-a: za najbolju režiju, scenarij, montažu, glazbu, kameru, najbolje glumačko ostvarenje, debitanta i producenta te za najbolji film. Nagradu Oktavijan dobija najbolji film iz svake kategorije, a tu su i nagrade za promicanje etičkih vrijednosti u filmu, za najboljeg autora do 30 godina starosti, nagrada publike i najbolji film koji nije uvršten u konkurenciju.

Više informacija o programu 20. DHF-a pogledajte ovdje.

Foto: Antonia Dubravka Carnerud, Zaljubljena u život  

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 31.03.2011