Dani suvremenog plesa 2013. | kulturpunkt

Najave Festival

<

Dani suvremenog plesa 2013.

Od 20. do 23. lipnja u programu varaždinskog festivala pogledajte četiri domaće produkcije, tri rezidencijalna programa, sedam kratkih plesnih filmova i dvije plesne radionice.

20.06.2013 - 23.06.2013 , Varaždin - Razne lokacije

Dani suvremenog plesa u Varaždinu saživjeli su prije dvije godine kao dio pilot projekta Perform-D-ancea koji je želio nastaviti tradiciju tada osmogodišnjeg festivala Dana hrvatskog performansa, ali u svojoj proširenoj verziji. Stavljajući pod jedan kišobran dvije umjetnosti, performans i suvremeni ples, namjera ogranizatora Ivana Meseka iz Galerijskog centra Varaždin i Sanje Tropp Frühwald je komunicirati sa što mnogobrojnijom publikom, istražiti inovativne perspektive suvremenih izvedbenih umjetnosti te podržati umjetnike koji žive i rade u regiji. Također, umjetnička organizacija VRUM želi doprinijeti decentralizaciji suvremene plesne umjetnosti u Hrvatskoj koja je do sad gotovo isključivo bila vezana uz Zagreb.

Od 2011. godine, Dani hrvatskog performansa i Dani suvremenog plesa egzistiraju zasebno, u različitim terminima, ali i dalje konceptualno povezani pod imenom Perform-D-ance. Selektirani program Dana suvremenog plesa u svojoj različitosti komunicira raznovrsnost kvalitete unutar same grane plesne umjetnosti i tematski propituje trenutnu poziciju nezavisne kulture u regiji. Tendencija Dana suvremenog plesa je otvaranje novih dijaloških i partnerskih formi, te pokretanje kako produkcijske platfrome, tako i istraživačkog laboratorija u gradu Varaždinu u budućnosti.

U rezidencijalnom programu možete pogledati projekt Jestiva ideja!, osmišljen tijekom prvog izdanja Dana suvremenog plesa, a spaja gastronomiju, plesnu umjetnost i glazbu. Ove godine tim će programom biti otvoren festival, u dvorištu Galerije starih i novih majstora, u četvrtak, 20. lipnja, u 21.30 sati. Pod nazivom Pokret mislim okret, nastupat će autorice i izvođačice Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović i Zrinka Užbinec, kuhar Dražen Jambriško i band Tomislav. Behind the Sun series bave se konceptom prakse koja postaje srž umjetničkog stvaralaštva. Autor projekta je Pavle Heidler koji će u Varaždinu raditi s Lindom Blomqvist, Matildom Lidberg i Ilse Ghekiere, a prezentacija njihova rada održat će se u petak, 21. lipnja, u 19.30 sati u HNK Varaždin. Pozdrav iz Varaždina plesna je video razglednica koja će se snimati u Varaždinu, a fokusirat će se na plesačka tijela u specifičnim vanjskim prostorima i znamenitostima grada. Nomad dance academy okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike koji djeluju na području suvremenog plesa u Hrvatskoj te je mreža kojoj je cilj decentralizacija i jačanje umjetničkih, izvedbenih i edukacijskih potencijala suvremenog plesa u širem hrvatskom društvenom kontekstu, a ponovo će se sastati u Varaždinu od 23. do 25. lipnja.

Predstave najavljene za Dane suvremenog plesa jesu Love will tear us apart Saše Božića i Petre Hrašćanec, Box i Silent Killer, dvije predstave Maje Drobac, te E=mc2 Zagrebačkog plesnog ansambla u koreografiji Zrinke Lukčec.

Tijekom festivala domaći i inozemni akademski obrazovani umjetnici i pedagozi održat će dvije radionice suvremenih plesnih tehnika. Nositi tjelesnost je radionica namijenjena početnicima pod vodstvom mladog Pavla Heidlera, a Kontakt improvizaciju i partnering vodit će Ilse Ghekiere iz Belgije te Matilda Lidberg iz Švedske. Urbane plesne priče naziv je plesnog kampa za mlade od 10 do 18 godina. Sam De Waele iz Belgije, jedan od najboljih i najnagrađivanijih europski break-dancera će zajedno s Varaždinkom, suvremenom plesačicom i pedagoginjom Anom Mrak održati intenzivnu sedmodnevnu radionicu breakdancea i suvremenog plesa. Posljednjeg dana festivala, mladi će naučeno u Kampu prezentirati na Velikoj sceni HNK, s početkom u 10.30 sati.

U popratnom programu predstavit će se Plesni film i video, program nastao u suradnji sa splitskim projektom XONTAKT koji je svoj programski sadržaj posvetio isključivo promociji plesnog filma i videa kao prezentaciji edukativnog karaktera. U Kinu Galerija varaždinska će publika vidjeti sedam domaćih i stranih kratkih plesnih filmova koje je odabrala Nela Sisarić, voditeljica splitskog IKS festivala. Kritički parkour je forma koja je ove godine prvi put uvedena na Dane suvremenog plesa. Riječ je o razgovorima s publikom koje će nakon svake predstave voditi plesna umjetnica i kritičarka Iva Nerina Sibila. Tijekom tih moderiranih razgovora svatko iz publike može podijeliti svoje dojmove ili postaviti pitanja. Akcija: Izlog je mini-projekt tematskog uređenja praznih izloga u staroj jezgri Varaždina. Varaždinci koji su radili na osmišljavanju i realizaciji dizajna su kreativci iz udruge Krpe i konci, Krešimir Koloži i Maja Patafta. Izlozi će biti uređeni do 30. lipnja.

Cjelokupan program događanja, raspored predstava i cijene ulaznica potražite na službenim stranicama festivala.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.06.2013