Dani suvremenog plesa i performansa | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Dani suvremenog plesa i performansa

U Varaždinu se i ove godine, po četvrti put, održava festival suvremenog plesa.

  • A
  • +
  • -
Umjetnička organizacija VRUM organizira Dane suvremenog plesa, Perform-D-ance,  od 14. do 17. lipnja. Tijekom četiri dana Varaždin će pohoditi renomirana umjetnička imena iz svih krajeva svijeta. Dojmljive predstave zadovoljit će, ističu organizatori, najkritičnije zaljubljenike u suvremeni ples, ali i očarati one kojima je ova grana plesne umjetnosti nedovoljno poznata. Jedinstveni urbani doživljaj Perform-D-ance ponovo pruža atraktivnom produkcijom, ali ovaj put svojim inovacijama donosi mnoštvo iznenađenja Varaždincima i gostima. Kreirat će Privremene plesne zone po ulicama i trgovima stare jezgre Varaždina, a otvorit će se i neki novi prostori koji dosad nisu bili namijenjeni kulturnim sadržajima. 
 
Umjetnička organizacija VRUM, na čelu s voditeljicom Sanjom Tropp Frühwald, 2009. godine krenula je s višeslojnim projektom upoznavanja varaždinske publike sa suvremenim plesom. Dani suvremenog plesa u Varaždinu saživjeli su prije dvije godine kao dio pilot projekta Perform-D-ancea koji je želio nastaviti tradiciju tada osmogodišnjeg festivala Dana hrvatskog performansa, ali u svojoj proširenoj verziji. Stavljajući pod jedan kišobran dvije umjetnosti, performans i suvremeni ples, namjera ogranizatora Ivana Meseka iz Galerijskog centra Varaždin i Sanje Tropp Frühwald je komunicirati sa što mnogobrojnijom publikom, istražiti inovativne perspektive suvremenih izvedbenih umjetnosti te podržati umjetnike koji žive i rade u regiji. Također, umjetnička organizacija VRUM želi je doprinijeti decentralizaciji suvremene plesne umjetnosti u Hrvatskoj koja je do sad gotovo isključivo bila vezana uz Zagreb. Od 2011. godine, Dani hrvatskog performansa i Dani suvremenog plesa egzistiraju zasebno, u različitim terminima, ali i dalje konceptualno povezani pod imenom Perform-D-ance. Selektirani program Dana suvremenog plesa u svojoj različitosti komunicira raznovrsnost kvalitete unutar same grane plesne umjetnosti i tematski propituje trenutnu poziciju nezavisne kulture u regiji. "Obraćamo se mladim ljudima urbanog stila života, studentima željnim širenju vidika, ali će program naići na poklonike i u klasičnoj kazališnoj publici, kao i publici srednje i starije generacije kojoj nedostaje raznovrsnijih kulturnih događanja. Također,  od 2011. godine uvođenjem dječjih predstava u program obraćamo se i najmlađoj plesno-kazališnoj publici", poručuju iz VRUM-a. Tendencija Dana suvremenog plesa je otvaranje novih dijaloških i partnerskih formi, te pokretanje kako produkcijske platfrome, tako i istraživačkog laboratorija u gradu Varaždinu u budućnosti.
 
Kako publiku Perform-D-ance ne bi uhvatio nespremnu, organizatori su pripremili i nekoliko programa koji će u naredna tri mjeseca utabati put festivalu. Već ovog petka, 16. ožujka, u varaždinskom kazalištu održat će se trodnevna plesno-kazališna radionica pod vodstvom Tilla Frühwalda, nagrađivanog njemačkog glumca. Till je član VRUM-a; izvođač, asistent koreografa, savjetnik za scenski govor i glumu te tehnički voditelj projekata. Prije dvije godine žiri kazališnih kritičara proglasio ga je jednim od najboljih mladih glumaca u Njemačkoj. U njegovom Plesnom kazalištu polaznici radionice upoznat će se s osnovama nekih od najvažnijih glumačkih tehnika (Čehov, Stanislavski) te naučiti primjeniti ih na individualnom kreiranju likova i karaktera. Till će pokazati kako ovladati scenskim govorom i pokretom, ali i pripremu za potencijalnu javnu prezentaciju rada. Plesno kazalište je idealna radionica za mlade koji se bave, ili se žele baviti, bilo plesom ili glumom. Prijave za radionicu, čija je cijena 100 kuna, možete poslati putem elektroničke pošte, a više informacija nalazi se na Facebook stranici Dana suvremenog plesa Varaždin. 
 
Izvor: VRUM

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.03.2012