Dani Zvonimira Berkovića | kulturpunkt

Najave Manifestacija

<

Dani Zvonimira Berkovića

U sklopu obilježavanja životnog djela redatelja Zvonimira Berkovića organizirane su projekcije filmova, izložba fotografija i plakata te predstavljanje njegove posljednje knjige.

05.11.2013 - 07.11.2013 , Zagreb - Kulturno-informativni centar
  • A
  • +
  • -

Od 5. do 7. studenog u Kulturno informativnom centru (KIC) bit će održani Dani Zvonimira Berkovića, u čast poznatom hrvatskom filmskog redatelju, scenaristu, kritičaru te glazbenom i političkom publicistu. 

U sklopu manifestacije, u utorak, 5. studenog u 19 sati bit će održano predstavljanje knjige Zvonimira Berkovića O glazbiRiječ je o zbirci glazbenih kritika i eseja. Tekstovi koje je tijekom nekoliko desetljeća pisao za novine i časopise sabrani su i podijeljeni u četiri cjeline: Kritike, Portreti, Meditacije i Razgovori. Izabrala ih je i priredila Bosiljka Perić Kempf. Na predstavljanju knjige sudjelovat će Sibila Petlevski, Sanja Lovrenčić i Bosiljka Perić Kempf, a Berkovićeve tekstove čitat će Željko Tomac.

Nakon predstavljanja knjige slijedi otvorenje izložbe Zvonimir Berković / 4 filma, 4 desetljeća. U dvorani KIC-a moći će se razgledati plakati i fotografije sa snimanja četiri filma - Rondo, Ljubavna pisma s predumišljajem, Dora, te Putovanje na mjesto nesreće - iz privatne kolekcije Dubravke Berković, supruge pokojnog redatelja.

U srijedu, 6. studenog u 19 sati bit će prikazana tri Berkovićeva filma: Moj stan (1962.), dobitnik Posebne nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 1963. koji je inspiriran književnim predloškom Dnevnik malog Perice Vjekoslava Majera; jedan od najboljih hrvatskih filmova 1970 –ih Putovanje na mjesto nesreće (1971.) sa Anom Karić i Radom Šerbedžijom u glavnim ulogama; Moje ljeto s Monikom (1994.), o slavnoj violončelistici Moniki Leskovar, ujedno i posljednji autorov film.

Zadnji dan manifestacije obilježit će tribina o Berkovićevom stvaralačkom opusu te doprinosu hrvatskom filmu i kulturi. O Berkovićevom liku i djelu govorit će njegovi bliski suradnici i prijatelji: Marko Grčić, Božo Kovačević, Nenad Polimac i Goran Trbuljak. Moderatorica tribine je novinarka Đurđica Klancir.

Fotografija: Iz filma Rondo

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 30.10.2013