Dašak atmosfere dijaloga | kulturpunkt

Dašak atmosfere dijaloga

Događanje u organizaciji Platforme Upgrade uključuje glazbeni program i degustaciju hrane, a dio je kampanje kojom se javnost osvještava o važnosti interkulturnog dijaloga.

Pripremila: Hana Sirovica

Commi Balde & Kaira Kela bend

  • A
  • +
  • -

U petak, 3. prosinca 2021. s početkom u 18 sati u prostorima Zelene akcije (Frankopanska 1, Zagreb) Platforma Upgrade organizira događaj Interkulturni grad. Događaj, koji uključuje glazbeni program i degustaciju arapske kuhinje, dio je kampanje Svijet u Zagrebu, Zagreb svijetu. Riječ je o novoj kampanju kojom Upgrade, platforma koju čini desetak organizacija civilnog društva u koordinaciji Operacije grad, radi na osvještavanju javnosti o važnosti interkulturalnosti, zalažući se za osnivanje interkulturnog društvenog centra u Zagrebu..

U prostoru Zelene akcije Upgrade će ugostiti glazbenicu Prisoje i Commi Balde & Kaira Kela bend. Prisoje je projekt koji je osmislila pjevačica Tea Režek baziran na izvođenju tradicijskih pjesama Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Makedonije. Tea Režek u izvedbi uglavnom koristi glas i perkusijske instrumente, a u svoje nastupe nastoji uključiti i publiku. Commi Balde & Kaira Kela ("mirotvorac" na mandinka jeziku) je domaći afro groove bend kojeg je okupio svestrani senegalski glazbenik Ismaila Commi Balde. Kaira Kela izvodi isključivo autorske pjesme na mandinka jeziku zasnovane na tradicijskim zapadnoafričkim ritmovima i melodijama, ali i "nabrijane" zapadnjačkim glazbenim stilovima, stoji u tekstu najave kojom se kao cilj događanja ističe stvaranje atmosfere interkulturnog dijaloga. "Cilj ovog događaja i opuštenog druženja uz odličnu glazbu i ukusnu hranu je dati dašak atmosfere interkulturnog dijaloga i vizije interkulturnog društvenog centra u Zagrebu", piše u najavi događanja.

Izvedbama Prisoje i Commi Balde & Kaira Kela benda pridružuju se članice kolektiva Žene ženama, koje će u sklopu događaja pripremiti degustaciju arapskih specijaliteta pa će publika osim u glazbi i plesu moći uživati i u ukusnoj hrani. Kolektiv Žene ženama povezan je s radom udruge Živi Atelje DK, a okuplja žene koje su u Hrvatskoj i Zagrebu pronašle novi dom, radeći na integraciji i kroz kulturnu praksu promičući interkulturnu razmjenu.

Ulaz na događanje je besplatan, no zbog ograničenog broja sudionika_ca za sudjelovanje na programu potrebno se prijaviti putem forumlara koji je dostupan ovdje.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 03.12.2021

VEZANE VIJESTI

Prilika za uspostavu dijaloga

Piše: Petra Sever
Javni razgovor o interkulturnom društvenom centru, javnim prostorima i participativnom upravljanju otvorio je pitanje uspostavljanja suradnje između civilnog društva i nove gradske uprave.

Za otvoreno društvo dobrodošlice

Pripremila: Ivana Pejić

Osmi po redu Tjedni IZBJEGLICAma kroz različite edukativne, diskurzivne i umjetničke programe podsjećaju na važnost izgradnje uključivog društva jednakih prilika.

Dospjeti u zemlju, izrasti iz zemlje

Piše: Maja Flajsig

Izložba The Passage, realizirana u suradnji Selme Banich, Marijane Hameršak i kolektiva Žene ženama, obilježava živote žrtava okrutnog režima na granicama Europske unije.