Decentralizacija i diversifikacija | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Decentralizacija i diversifikacija

U prostoru Tribina Grada Zagreba 29. travnja održana je posljednja tribina o Programu podrške Zaklade Kultura nova za 2013. godinu.

  • A
  • +
  • -

Nakon Splita, Rijeke i Osijeka, plan i program potpora predstavljen je i zagrebačkoj publici. Program podrške umjetničkim organizacijama i organizacijama civilnog društva aktivnim u polju suvremene kulture i umjetnosti predstavile su Ana Žuvela iz Instituta za međunarodne odnose u ulozi moderatorice, te Emina Višnić, predsjednica Upravnog odbora Zaklade i Dea Vidović, upraviteljica.

U uvodu kojim je istaknula posebnosti i značaj Zaklade te njezinih programa i načina rada u hrvatskom kontekstu, Ana Žuvela naglasila je kako su tribine primarno prostor za pružanje informacija o radu ove institucije. Napomenula je dobro poznatu činjenicu da u Hrvatskoj kulturna politika kao jedinstven dokument koji bi prikazivao stanje te davao smjernice i razvoj naprosto ne postoji, a da se ona može iščitati tek analizom suhoparnih financijskih dokumenata te naslutiti kroz politike zemalja EU. Žuvela je ukratko je skicirala proces nastanka Zaklade kroz sedmogodišnji zagovarački proces aktera sa nezavisne kulturne scene. Neke od temeljnih smjernica kulturnog razvoja kojima svojim djelovanjem doprinosi i Zaklada su decentralizacija kulturne politike te diversifikacija izvora financiranja. Još jedan od specifikuma Zaklade jest i odstupanje od tradicionalnih kategorija nadograđenih kategorijama koje se mogu prijaviti za financiranje. Zaklada u tom kontekstu predstavlja pomak prema policentričnom razvoju kulture i svojim djelovanjem potiče i podržava polja koja su nedovoljno zastupljena ili pak u potpunosti izostavljena u postojećim programima. Moderatorica je za kraj još pripomenula kako Zaklada čini i kritičku sponu između progresivnih aktera u kulturi i drugih birokratskih tijela.

Emina Višnić je govorila o načelima, svrsi i usmjerenju Zaklade. Temeljna karakteristika ove institucije je usmjerenost na civilni sektor, na kulturu definiranu u širokom smislu odustajući od definicija prema umjetničkim poljima i disciplinama. Nadalje, prezentira širu ulogu kulture, potiče suvremenost te premošćuje jaz između civilnog i javnog sektora. Važna napomena koju je Višnić još jednom podvukla jest komplementarna, a ne zamjenska uloga Zaklade u odnosu na postojeća tijela javne i lokalnih vlasti. I za sljedeću godinu Zaklada osigurava operativne potpore kojima je cilj pomoći organizacijama da osiguraju stabilnost u obavljanju svojih djelatnosti; zatim potpore za razvoj programa (razvoj umjetničkih ideja, istraživanja, uspostavljanje suradnje, selekcija), a koje ne osigurava nijedan drugi mehanizam u sustavu. Iako Zaklada ne može riješiti sve probleme organizacija civilnog društva, osigurala je program potpora za njihove zagovaračke aktivnosti na lokalnim razinama kojima je svrha dugoročno poboljšanje položaja ovih subjekata. Zaklada podržava i programe razmjene i partnerskih inicijativa u svrhu decentralizacije kulturne proizvodnje i distribucije. Kao jedno od naprednih svojstava Zaklade, Višnić je izdvojila kontinuiran rad na razjašnjavanju kriterija, jasnom uspostavljanju ciljeva i procedura čime Zaklada uvodi promjene u način dodjele sredstava u čitavom sustavu.

Dea Vidović detaljno je predstavila prijedlog ovogodišnjeg programa podrške, a nacrt s kalendarom objavljen je na stranicama Zaklade. Promjene u ovogodišnjem programu unesene su nakon konzultacija sa zainteresiranom javnošću. Svi detalji bit će dostupni u vodiču za prijavu, najobuhvatnijem dokumentu Zaklade proisteklom iz niza akata koji stoje u temeljima ove institucije.

Pored niza preinaka u odnosu na prošlogodišnji Pilot program potpore, ove godine Zaklada će ponuditi i četvrti program potpore koji se odnosi na regionalnu suradnju. Formuliranje ovog programa je u tijeku i bit će objavljen u ovoj godini.

Natječaj će ove godine biti otvoren dulje od 3 mjeseca; njegovo otvaranje najavljeno je za 3. lipnja, a ostat će otvoren do 10. rujna. Trenutno je u izradi nova verzija službene stranice zaklade na kojoj će biti dostupni svi dokumenti kao i obrasci za prijavu. Vidović je ovim putem pozvala sve zainteresirane da sudjeluju u testiranju online obrasca koji će biti dostupan u drugoj polovini svibnja te obavijeste Zakladu o svim nedostatcima i problemima kako bi u samom procesu prijava bilo što manje poteškoća.

Antonija Letinić

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 30.04.2013