Definiranje novog kulturnog naslijeđa | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Definiranje novog kulturnog naslijeđa

Dvojezična publikacija "Motel Trogir: nije uvijek budućnost ono što dolazi" objavljena je u suradnji udruga Slobodne veze iz Zagreba i Onomatopee iz Eindhovena.

22.03.2016 , Zagreb - Kockica, Prisavlje 14

Promocija dvojezične publikacije Motel Trogir: nije uvijek budućnost ono što dolazi održat će se u utorak, 22. ožujka, s početkom u 18 sati, u svečanoj dvorani Kockice, Prisavlje 14. Na promociji govore povjesničarka umjetnosti i članica Motel Trogir tima Lidija Butković Mićin, arhitektica Melita Čavlović, povjesničar Tvrtko Jakovina te urednici publikacije Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga.

MOTEL TROGIR, projekt i građanska kampanja za (re)evaluaciju i zaštitu moderne arhitekture sredine 20. stoljeća, posebno usmjeren na zaštitu jadranskih motela arhitekta Ivana Vitića, ušao je u svoju četvrtu godinu djelovanja. Dosadašnja iskustva i dosege kampanje prikupili smo i opisali u knjizi naziva MOTEL TROGIR: nije uvijek budućnost ono što dolazi. Ova dvojezična publikacija objavljena u suradnji udruge Slobodne veze iz Zagreba i ONOMATOPEE iz Eindhovena predstavlja tekstove niza istaknutih autora i entuzijasta okupljenih oko promišljanja modernističke arhitekture iz razdoblja socijalističke Jugoslavije i nužnosti njezine zaštite te kompleksnog pitanja definiranja novog kulturnog naslijeđa. U svega nekoliko godina djelovanja, zahvaljujući kampanji, naporima projektnog tima u suradnji s brojnim kolegama, stručnjacima, aktivistima i prijateljima, uspjeli su trajno zaštititi Vitićeve motele u Trogiru i Rijeci, pri čemu je riječki motel ujedno i prvi zaštićeni objekt u Rijeci i riječkom području izgrađen nakon Drugog svjetskog rata.

Autori tekstova u publikaciji su Tvrtko Jakovina, Dafne Berc, Melita Čavlović, Lidija Butković Mićin, Tamara Bjažić Klarin, Sandra Uskoković, Zrinka Paladino, Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga, uz kraće osvrte Maroja Mrduljaša, Silve Kalčić, Idisa Turata, Rubena Arevshatyana, Levana Asabašvilija i Ekaterine Shapiro-Obermair.

Dizajn publikacije potpisuje Rafaela Dražić, a suizdavači su Slobodne veze-udruga za suvremene umjetničke prakse, Zagreb i ONOMATOPEE, Eindhoven. Motel Trogir tim čine Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin, Diana Magdić i Saša Šimpraga. Na promociji će se knjiga moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 60 kuna (redovna cijena je 150 kuna).

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 22.03.2016