Definiranje prostora | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Definiranje prostora

Izložba pod kustostvom Petera Macapije, naziva Borroworrob: In Search of Symmetry, bit će posvećena istraživanjima odnosa prostora i umjetnosti.

  • A
  • +
  • -

"U mnogočemu je svaki umjetnički rad postavljen u odnosu na drugu silu te je ta aktivnost sama po sebi prostorna. Pitanje posuđuje prostor od prostora kojeg propituje, ali istovremeno  ta pitanja oduzimaju prostoru, kojeg propituju, njegov vlastiti prostor, ponekad puno, ponekad samo malo – udvostručujući ga, okrećući ga iznutra prema van, vraćajući simetriju u asimetriju", stoji u najavi organizatora. Osnovni cilj ovoga projekta je uključiti publiku u pitanja koja se ne tiču samo institucija kao mjesta već i sila koje definiraju prostor, kao funkciju drugih sila, uključujući i one koje oblikuju HDLU kao i mnoge druge institucije, prostor između umjetnika i publike i prostor između njih i globalnih umjetničkih ekonomija, između globalnih umjetničkih ekonomija i vrata muzeja, i tako opet iznova.

U Galeriji Bačva bit će predstavljena instalacija Petera Macapije, nastala u suradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i projekcija filmskog klasika Ante Babaje iz 1958. godine, Nesporazum. Galerija PM od sada će funkcionirati kao riznica i kovnica, u kojoj će biti izložene i proizvedene nove valute na temu geopolitike prostora u sklopu međunarodnog natječaja, uz radove Petera Macapije, Paola Cirija, Mladena Stilinovića, Petera Rostovskog, Mary Jeys i drugih. Na zidovima Galerije Prsten će biti postavljena međunarodna izložba video radova Fayçala Baghriche, Ane Hušman, Einata Amira, Ivana Argote, Luciane Lamothe, Petera Macapije i Tončija Antunovića. Usto, bit će održana i premijera filma Grad unutar mene Vita Acconcija, nastalog u suradnji s Peterom Macapijom posebno za ovu izložbu. 

U sklopu izložbe Borroworrob bit će održana i konferencija pod nazivom Doubling Space, s uvodnim prezentacijama Vita Acconcija, Paola Cirija, Ane Hušman i Franklin Boyd te performansima Sonje Leboš i Bojana Mucka. Također, u sklopu izložbe otvoren je natječaj za dizajn i izložbu Currency as spaceIzložbu, konferenciju i natječaj za dizajn novčanica organizirali su Peter Macapia i Danica Selem, organizatorica konferencije i Tonči Antunović kao producent, u suradnji s Gaellom Gottwald, ravnateljicom HDLU-a te kustosicom Sarom Čičić.

Peter Macapia je umjetnik, arhitekt i teoretičar koji živi u New Yorku. Rodom je s otoka Vashon u Tihom oceanu, sjeverozapadno od SAD‐a. Ravnatelj je i osnivač labDORA‐e. Macapijina umjetnost i arhitektura je usredotočena na geopolitike javnih prostora, strukturalni inženjering, algoritamske proračune i odnos geometrije i topologije tvari/energije.

Izložba će biti održana od 5. do 27. ožujka u prostorima HDLU-a.

Izvor: HDLU / Foto: Vito Acconci i Peter Maccapia, Tonči Antunović

 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 19.02.2014