Definirati javni interes | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Definirati javni interes

Inicijativa neovisnih internetskih medija uputila je Saboru zahtjev za trenutnom odgodom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima.

"Potaknuti činjenicom da je Vlada RH usvojila, te u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima i konačni prijedlog Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kao i nedavno završenom javnom raspravom o nacrtu Programa dodjele bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, prisiljeni smo reagirati zbog diskriminacije dionika najbrojnije medijske grupacije u zemlji – one neovisnih internetskih medija", stoji u priopćenju koje potpisuje petnaest internetskih portala.

Inicijativa smatra da procedura donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima nije provedena sukladno zakonu te je navedeni Zakon stavljen na javnu raspravu tek po završetku prvog čitanja i rasprave u Saboru, a najveći dio javne rasprave koja se odvijala na stranicama Ministarstva kulture je prešućen. "Ako već predlagač zakona ima pravo ne prihvatiti kritike i prijedloge, nema ih pravo zanijekati i ne obrazložiti zbog čega ih ne prihvaća. Na ovaj način predlagač zakona je doveo u zabludu i Vladu RH, a dovest će u zabludu i saborske zastupnike kojima će isto tako zanijekati glavninu disonantnih tonova i kontraargumente iz javne rasprave".

Inicijativa traži odgađanje donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima kako bi se isti mogao pripremiti i provesti sukladno zakonima Republike Hrvatske i Europske Unije, a sve slijedom nepravilno provedene procedure i nedovoljne informiranosti Vlade RH i saborskih zastupnika, definiranje javnog interesa čija je interpretacija prema prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima i svim javnim izjavama Ministarstva kulture kao predlagača promjena zakona diskriminatorna i suprotna načelima slobodnog novinarstva te izmjenu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima odnosno rješavanje problema sustava potpora i poticaja neovisnih internetskih izdavača čiji su osnivači trgovačka društva.

"Neovisni internetski mediji ostaju tako na marginama kako zakonskih rješenja tako i mogućnosti ravnopravnog sudjelovanja na tržištu, što je protivno hrvatskim zakonima kao i zakonima Europske unije. Princip održivosti projekta nalazi se u svim natječajima za dodjelu sredstava u Europi, osim u predloženim načinima dodjele sredstava tzv. trećem medijskom sektoru. Smatramo da ključni kriterij za dodjelu javnih sredstava mora biti kvaliteta programa odnosno objavljenog sadržaja, a ne pravna osobnost izdavača", navodi se u priopćenju.

Inicijativu neovisnih internetskih medija čine E-Zadar, Filmski.net, Forum.hr, Klinfo.hr, Kupus.net, Metro portal, Moderna vremena Info, Monitor.hr, Muzika.hr, Osijek031, Pogledaj.to, Radio 808, Teatar.hr, Urbancult i Znano.st.

Izvor: Inicijativa neovisnih internetskih medija

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 13.06.2013