Degradacija sporta i života | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Degradacija sporta i života

Potkraj svibnja u svjetskim medijima je odjeknula vijest o provođenju velike akcije tijekom koje je u Zürichu uhićeno sedmero dužnosnika svjetske nogometne organizacije FIFA-e.

Piše: Tomislav Žilić

FOTO: coolloud

  • A
  • +
  • -

Uhićenja su epilog dugogodišnjih optužbi za korupciju usmjerenih prema samoj organizaciji ali i njezinom predsjedniku, Seppu Blatteru, koji se tijekom svojih pet mandata uspješno otresao svih optužbi te izbjegavao kazneni progon. Podsjetimo, od 27. svibnja pa do danas četrnaest ljudi optuženo je za reketarenje, mito i pranje novca u iznosu većem od 100 milijuna dolara, nakon objave rezultata dugogodišnje istrage koju je predvodila američka savezna agencija FBI. Među optuženima su trenutni i bivši dužnosnici FIFA-e, menadžeri te poduzetnici za koje se sumnja da su bili upućeni u kriminalna djelovanja organizacije, a s objavljivanjem novih međunarodnih tjeralica krug osumnjičenika se i dalje širi. Istraga koja je dovela do uhićenja i optužnica primarno je bila fokusirana na djelovanje organizacije u Sjevernoj i Južnoj Americi, no uz postojeće indikacije o malverzacijama i mitu vezanima uz dodjeljivanje domaćinstava Svjetskog nogometnog prvenstva Rusiji 2018. te Kataru 2022. godine izgledno je da će se istraga proširiti. Nakon prošlotjednih događaja te ostavke Seppa Blattera 2. lipnja, samo šest dana nakon što je osvojio novi mandat, sve više zemalja diljem svijeta otvara neovisne istrage.

Potencijalni konačni pad FIFA-e mogao se nazrijeti već tijekom posljednjeg Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine u Brazilu, kada se u javnosti glasno počelo spekulirati o duboko ukorijenjenoj korupciji u organizaciji. Brazilska vlada potrošila je više od 11 milijardi dolara na pripreme za Svjetsko prvenstvo, a pred samo otvaranje prvenstva održavali su se masovni i često nasilni prosvjedi u slamovima brazilskih gradova. Najsiromašnije i socijalno najugroženije stanovništvo glasno je ustalo protiv namjenskog trošenja novca poreznih obveznika na izgradnju infrastrukture koja u nekoliko slučajeva nije imala nikakve potencijalne namjene nakon završetka prvenstva. Brazilci su prethodno prosvjedovali protiv iznimno raširene političke korupcije u zemlji, a pretjerani troškovi organizacije Svjetskog prvenstva opravdano su ukazali na to da društvena nejednakost ustupa svoje mjesto na ljestvici prioriteta pred renomiranom i prestižnom manifestacijom poput Svjetskog nogometnog prvenstva. Paradoksalno, jedini izravni profiter - barem što se tiče transparetnih i javnosti dostupnih informacija - bila je upravo FIFA. S obzirom da se na listi optuženika u trenutnom skandalu nalaze i brazilski članovi FIFA-e, bio je to potreban poticaj za pokretanje istrage o optužbama za korupciju vezanih uz brazilsko domaćinstvo posljednjeg Svjetskog prvenstva.

Jedan od događaja koji je uvelike utjecao na percepciju javnosti o mogućim aferama FIFA-e dodjeljivanje je domaćinstava Svjetskog prvenstva Rusiji 2018. te Kataru 2022. godine. Osim glasina da je dodjeljivanje domaćinstva Rusiji bilo popraćeno raznim velikodušnim gestama dužnosnicima FIFA-e i UEFA-e, postoje sumnje da je do odabira Rusije došlo nakon kupovanja glasova članova komisije. No tek slučaj Katara pokazuje pune razmjere koruptivnog karaktera FIFA-e, dodjeljivanjem domaćinstva zemlji koja za to ne ispunjava uvjete iz više razloga. Odabir Katara za domaćina nelogično je zbog samih klimatskih uvjeta u toj zemlji, budući da temperature od 50 stupnjeva celzijevih predstavljaju velik izazov za održavanje sportskog događanja tog tipa. No osim sigurnosti i fizičke dobrobiti samih sportaša mnogo je bitnije ono što se događa pri samoj izgradnji infrastrukture za prvenstvo. Naime, radnici koji sudjeluju na izgradnji stadiona i popratnih građevina mahom su migrantski radnici iz Nepala, Indije, Bangladeša i Šri Lanke koji imaju gotovo ropski status. Nemaju pravo izaći iz zemlje bez dozvole svojih poslodavaca, a dosadašnja istraživanja pokazala su da više od jednog radnika dnevno izgubi život na katarskim gradilištima. Procjenjuje se da će do održavanja Svjetskog prvenstva 2022. godine život izgubiti više od 4000 migrantskih radnika, od čega velik dio zasigurno pri izgradnji infrastrukture za prvenstvo. 

Nakon otkrivanja tih informacija napadi na FIFA-u postali su mnogo žešći, a u svjetlu trenutne afere opravdano se odgovornost prebacuje ne samo na Katar, zemlju s nezavidnim statusom kada su u pitanju ljudska prava, već i na FIFA-u zbog sumnji da je dodjeljivanje domaćinstva još jedan primjer koruptivnih praksi organizacije. Organizacije za ljudska prava aktivno su se uključile u lobiranje za poboljšanje radnih uvjeta u Kataru, dok se održavanje prvenstva u toj zemlji još više kritizira. Protiv radnih uvjeta migrantskih radnika ustali su i grafički umjetnici koji su izmijenili logotipove kompanija koje sponzoriraju FIFA-u, otvoreno davši do znanja da ukoliko iste kompanije stoje iza FIFA-e, ujedno i stoje iza nehumanog postupanja prema radnicima. Kao što John Oliver ističe u svom posljednjem pokrivanju teme koruptivnog skandala u FIFA-i, izgledno je da će FIFA moći funkcionirati na takav način sve dok im sponzori pružaju potporu. Nakon što su internet preplavile vijesti o izravnom prozivanju sponzora od strane umjetnika, uz već dalekosežne posljedice samog skandala, sponzori su izdali javna priopćenja kojim izjavljuju da će ukinuti svoj odnos s FIFA-om ukoliko se problem radnika u Kataru adekvatno ne adresira. Ono što se pokazalo ključnim kroz angažman šire javnosti, u kontekstu isticanja svih negativnih aspekata FIFA-inih manipulacija i pogodovanja, jest pitanje društvene odgovornosti - činjenica da je FIFA svojim djelovanjem dovela ne samo do degradacije jednog sporta, već i do degradacije ljudskih života. 

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.06.2015

VEZANE VIJESTI

Business as usual

Piše: Matija Mrakovčić
FIFA-in trofej u Zagreb stiže posebnim brendiranim zrakoplovom da bi bio izložen u Muzeju suvremene umjetnosti.

Bilješka o nogometnom Prisavlju

Piše: Tomo Luetić

Iza nas je veliko finale i završetak nastupa reprezentacije HTV-a na Svjetskom prvenstvu.

Iz lošeg u gore

Piše: Tomislav Žilić

Broj imigranata koji ulaze u Europsku uniju kontinuirano raste, no prakse država članica neadekvatne su za rješavanje ovog bitnog humanitarnog pitanja.