Dekonstrukcija profesionalizma | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Dekonstrukcija profesionalizma

Predavanjem Kathrin Rhomberg u Galeriji Nova, WHW će najaviti izložbu Christopha Schlingensiefa i projekt Početi najbolje što se može (Kako govorimo o fašizmu?). 

“Je li moguć rad izvan normalizirajućeg polja sustava suvremene umjetnosti i njegovih hiper profesionaliziranih struktura i produkcijskih uvjeta? Na primjeru, među ostalima, umjetničkih strategija Christopha Schlingensiefa, moglo bi biti korisno proučiti alternativne pristupe građenju kritičke svijesti o društvenim, političkim i psihološkim deficitima kojima se treba baviti. Schlingensiefova anarhična energija i spremnost da se razbijaju pravila i visoke i popularne kulture napadala je strukture poretka nametnute od strane dijalektički istreniranih praksi koje svojataju autoritet nad načinima kako se objašnjava i interpretira svijet. Takvim djelovanjem stvarao je vrstu 'profesionalnog dilentatizma' koji se referirao na 'drugog' onkraj normi hiper profesionalnih struktura i produkcijskih standarda u polju umjetnosti, politike, medija i svakodnevnog života”, stoji u pozivu na predavanje koje će kustosica Kathrin Rhomberg održati 11 .rujna u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Nova.

Ovim predavanjem organizatorice iz kustoskog kolektiva WHW će najaviti izložbu Ausländer raus! njemačkog redatelja i umjetnika Christopha Schlingensiefa, koji će biti održana početkom prosinca u sklopu projekta Početi najbolje što se može (Kako govorimo o fašizmu?).

Kathrin Rhomberg je nezavisna kustosica, ko-kustosica dugoročnog programa Former West i dopisni član bečke Secession. Godine 2011. kurirala je izložbu Christoph Schlingensief - Strah u srcu stvari. Njeni prijašnji kustoski projekti uključuju: 6. berlinski bijenale, paviljon Češke i Slovačke na 53. venecijanskom bijenalu, Ion Grigorescu: u tijelu žrtve 1969–2008 u varšavskom Muzeju moderne umjetnosti, Sanja Iveković. Opća opasnost. Radovi 1974–2007 (s Natašom Ilić), Projekt migracija i Manifesta 3 u Ljubljani.

Izvor: WHW

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 07.09.2012