Delbonovo Evanđelje u HNK | kulturpunkt

Najave Predstava

<

Delbonovo Evanđelje u HNK

Pippo Delbono, glumac, redatelj te jedan od najistaknutijih talijanskih suvremenih kazališnih umjetnika, postavlja svoj najnoviji kazališni autorski rad u Hrvatskome narodnom kazalištu.

11.12.2015 - 16.12.2015 , Zagreb - HNK

FOTO: Lorenzo Porrazzini

  • A
  • +
  • -

Suvremena opera Evanđelje bit će praizvedena 11. prosinca u zagrebačkom HNK, a reprizne izvedbe su 12., 14., 15. i 16. prosinca. Osim kazališne skupine Pippe Delbona, u projektu sudjeluju članovi svih triju ansambala HNK, a Evanđelje će u formi suvremene opere biti izvedeno isključivo u Zagrebu.

Glumci i plesači osim svog profesionalnog iskustva predstavljaju i svoje živote obilježene traumatičnim ratnim događanjima. Riječ je o poetičnoj izvedbi s melodramskim elementima i autentičnim senzibilitetom Delbona, uz originalnu glazbu renomiranog skladatelja Enza Avitabilea. Evanđelje ukazuje na one obespravljene i drugačije, ovaj puta u jeku aktualnih društvenih problema poput egzodusa čitavih naroda koji bježeći od ratova tragaju za skloništem na Starom kontinentu. Koristeći Evanđelje kao predložak, Delbono progovara o suvremenom društvu. 

Evanđelje je autorski projekt koji će rezultirati različitim i drugačijim kazališnim formatima. Prvi korak toga procesa uključivat će djelomice sva tri ansambla zagrebačkoga HNK koji će zajedno izvesti suvremenu operu. Nakon praizvedbe u Zagrebu, Evanđelje će naredne ogodine biti izvedeno u talijanskom Teatru Comunale u Bologni te Théâtru de Liege u Belgiji. Svaki korak te nove kazališne produkcije bit će popraćen snimanjem Delbonova novog filma Evanđelje, švicarsko-talijansko-francusko-belgijske filmske produkcije.

Pippo Delbono je klasično kazališno obrazovanje brzo napustio u potrazi za novim kazališnim jezikom te odlučio proučavati načela istočnjačkoga kazališta, u čijem je središtu detaljan i rigorozan rad glumca na tijelu i glasu, umjetničke forme u kojoj se susreću kazalište i ples. Početkom 1980-ih osniva Kazališnu skupinu Pippo Delbono, s kojom je izveo sve svoje predstave. One nisu uprizorenje kazališnih tekstova, nego cjelovita ostvarenja u kojima su glumci dio stabilne jezgre koja s vremenom raste. Susreti s ljudima s društvene margine donijeli su preokret u Delbonovu poetskom istraživanju. Osim kazališnog, Delbono se godinama bavi i istraživanjem filmskoga jezika i autor je brojnih nagrađivanih filmova.

Više o Evanđelju potražite na službenim stranicama.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 04.12.2015