Demistifikacija mehanizama korupcije | kulturpunkt

Vijesti Slobodna kultura

<

Demistifikacija mehanizama korupcije

Na Mobilnoj književnoj rezidenciji u Crnoj Gori pisci iz regije će aktualiziranjem suvremenih primjera korupcije ponuditi prve eksponate za novi virtualni Muzej Korupcije.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: ZMUC

  • A
  • +
  • -

Zemunski mali umetnički centar (ZMUC) iz Beograda i ZA DRUGA iz Petrovca organizatori su treće po redu Mobilne književne rezidencije u Crnoj Gori. U selu Čelobrdo iznad Sv.Stefana, 25. rujna okupit će se pisci iz regije kako bi umjetničkim istraživanjem propitivati temu korupcije. Pozvani pisci-kolumnisti, Boris Dežulović iz Hrvatske, Ana Radmilović iz Srbije, Brano Mandić iz Crne Gore, Ahmed Burić i Marko Tomaš iz BiH, a po izboru festivala Krokodil - Barbi Marković iz Austrije, aktualizirat će suvremene primjere korupcije iz okruženja i tako ponuditi prve eksponate za nedavno osnovani virtualni Muzej Korupcije (MK). 

Muzej korupcije osnovali su ZMUC i Društvo protiv korupcije (DRPKO) iz Zrenjanina, a radi se o interdisciplinarnom projektu formiranja kolekcije mehanizama korupcije na prostoru Srbije u pravnom i etičkom smislu, kroz praktični, teorijski i kritički osvrt, primjenom svih suvremenih muzeoloških metoda. Cilj Muzeja proširiti je polje percepcije korupcije na moralnu nesposobnost građana da čine stvari za dobrobit zajednice, a radi na formiranju stalnog postava koji bi trebao biti podijeljen na kronološki postav koruptivnih praksi i korupciju u svom izvornom značenju latinske riječi corruptio - pokvarenost. Inicijativom se također želi educirati mlade i dati podršku u borbi protiv korupcije putem javnih akcija. 

"Demistifikacijom mehanizama korupcije kroz muzeološki pristup i smještanjem korupcije u muzej, MK će raditi na oslobađanju građana od traumatizacija svakodnevnog života u regionu čije države zauzimaju visoke pozicije po indeksu percepcije korupcije", poručuju organizatori te pozivaju pojedince, organizacije i antikorupcijska udruženja da do kraja listopada obogate muzejsku postavku najatraktivnijim primjerima koruptivnih praksi, kao i umjetnike Crne Gore da u različitim medijima daju svoj doprinos muzejskoj postavci.

Rezidencija u selu Čelobrdo traje do 2. listopada i dio je međunarodnog umjetničkog projekta Mobilne rezidencije koji se od 2013. godine održava u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, a s tendencijom da se proširi i na druge zemlje regije. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 21.09.2016

VEZANE VIJESTI

Velike promjene počinju malim koracima

Piše: Matija Mrakovčić

Solidarna, novoosnovana zaklada za ljudska prava i solidarnost, poziva na prijave za volontiranje.

Mjesta istraživanja i suvremenosti

Piše: Vatroslav Miloš

Apoteka_Prostor za suvremenu umjetnost iz Vodnjana predstavlja svoj rad na manifestaciji viennacontemporary u Beču.

Ima li pilota u avionu?

Piše: Vatroslav Miloš
U novom nastavku birokratske tragikomedije u režiji Vlatka Previšića i Damira Borasa, raspušten je Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.