Demografska obnova iznad svega | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Demografska obnova iznad svega

Analiza ravnopravnosti spolova u izbornim programima pokazuje degradaciju ženske radne ravnopravnosti i prava na izbor te daljnje učvršćivanje tradicionalnih rodnih uloga.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Pulpolux / Flickr

  • A
  • +
  • -

Udruge B.a.B.e., CESI, K-zona, RODA i Zagreb Pride provele su analizu zastupljenosti rodne ravnopravnosti u izbornim programima Narodne koalicije, Hrvatske demokratske zajednice, koalicije Za premijera te stranaka Most i Pametno. Cilj je bio utvrditi je li i na koji način ravnopravnost spolova, kao jedna od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, zastupljena u njihovim politikama. Analiza je pokazala da se pojam ravnopravnost spolova nalazi tek u dva programa: Narodne koalicije, koja spominje pomalo nespretan termin jednakost spolova, i HDZ-a, koji je ovoj tematici posvetio čitav odlomak. U HDZ-u pritom navode da im je cilj štititi dignitet ljudskog bića od začetka života te kako će posebnu pozornost posvetiti vrlo osjetljivom problemu pobačaja, samohranim majkama te socijalnim, psihološkim, zdravstvenim i gospodarskim okvirima u kojima žena odlučuje o rađanju.

Antonela Marušić iz K-zone ističe kako "iz ovakvih navoda možemo iščitati daljnja ograničavanja reproduktivnih prava žena te  osporavanje ženinog prava na izbor, pri čemu se visoka cijena društvenog napretka svaljuje na žene". Demografska politika pojavljuje se kao zasebno poglavlje u svim programima osim onom Narodne koalicije, a Branka Mrzić Jagatić iz Roda ističe kako je "fokus na demografsku obnovu promašen utoliko što istu postavlja kao cilj, a ne posljedicu. Uz to, predstavljanje ove problematike kao ključnog pitanja opstanka i razvoja Hrvatske služi za stvaranje moralne panike. Na taj način potiče se društvena klima pogodna za provođenje određenih mjera zabrane, ili ograničavanja pristupa prekidu trudnoće". Moralna panika prisutna u diskursu o nužnosti demografske obnove također potiče na veću netrpeljivost prema seksualnom ponašanju koje nije reproduktivno, koje nije vezano uz domaćinstvo i tradicionalnu obitelj te k tome učvršćuje tradicionalne rodne uloge, što sve zajedno može povećati prisutnost netolerancije, transfobije i homofobije u društvu, navodi se u analizi.

Uspostava statusa roditelja-odgojitelja (HDZ), odnosno majke njegovateljice (Za premijera), u obiteljima s četvero i više djece neke su od mjera budućih politika, no nije objašnjeno na koji bi način profesionalizacija roditeljstva bila usklađena s ravnopravnom zastupljenošću žena na tržištu rada i u politici. Shvaćanje žene kao pružateljice skrbi za djecu te starije i nemoćne članove obitelji prisutno je i u procesu povlačenja države iz sustava socijalne skrbi. Odgovornost za pružanje usluga postepeno se prebacuje na žene koje se zapošljavaju za podršku i pomoć u kući starijim osobama i samačkim domaćinstvima (HDZ). 

U nekim programima primjetno je privilegiranje mladih nauštrb starijih osoba, koje implicitno bivaju označene kao teret koji narušava blagostanje društva (Most)."Prisutna je tendencija da se sve osobe koje su neproduktivne u kapitalističkom smislu stavljaju u jednu kategoriju i prepuštaju ili ženskom slabo plaćenom radu ili udrugama. Zahtjev za produktivnošću osobito je prisutan kod Pametnog, koje se zalaže za što dulje zadržavanje zaposlenika u radnoj aktivnosti te smanjenje prava na prijevremene mirovine, te kod Mosta, koji navodi da će pravednost i sigurnost biti osigurane samo za zaposlenike koji maksimiziraju svoju produktivnost" ističe Mia Gonan iz Zagreb Pridea. 

Sve stranke u svojim programima podržavaju prilagođavanje obrazovnog sustava potrebama tržišta i povećano financiranje  STEM područja (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika), a to obično dovodi do postupnog potkapacitiranja i gašenja društvenih i humanističkih odsjeka, kao što se već dogodilo u Velikoj Britaniji i Japanu. "Društvene i humanističke znanosti ključne su za stvaranje kritičkog znanja i teorija potrebnih feminističkim i queer pokretima. Nikako ne bi bilo poželjno da se, primjerice, o LGBTIQ temama govori isključivo na medicinskim i pravnim fakultetima," upozorava Gonan.

"Zbog nedostatka konkretnih mjera, kao i neshvatljivih pokušaja da se istovremeno potiče bolje usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza i demografska obnova kroz uzdizanje tradicionalne obitelji, svi programi djeluju kao da su pisani po istoj šabloni i bez stvarnog razumijevanja javnih politika", zaključuje se u analizi. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 05.09.2016

VEZANE VIJESTI

(Ne)mogućnost društvene promjene

Razgovarala: Ana Sorić
O posljedicama Vladinog odbacivanja Građanskog odgoja i obrazovanja, otežanoj suradnji s nadležnim institucijama te budućnosti obrazovanja u Hrvatskoj razgovaramo s Eminom Bužinkić.

Jačanje mehanizama zaštite

Piše: Vatroslav Miloš

Predstavljen je projekt Podrška ravnopravnosti spolova kojega će zajednički provoditi Ured za ravnopravnost spolova i finski Institut za zdravstvo i socijalnu skrb.

Nema posla za mlade žene

Feministička organizacija CESI za 18. svibnja najavljuje javnu akciju Za rad spremne: Kako da nezaposlenost mladih žena bude niža od PDV-a?.