Demokracija na prekretnici | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Demokracija na prekretnici

Izbor iz tjedna u medijima: od grčkog sazivanja referenduma preko zaštite intelektualnog vlasništva do bračne ravnopravnosti.

Piše: Antonija Letinić

FOTO: fpa.gr

  • A
  • +
  • -

Neupitno najznačajniji događaj prošlog tjedan dogodio se kasno navečer u petak kada je grčki premijer naprasno prekinuo višemjesečne pregovore s kreditorima i odlučio prihvaćanje odnosno odbijanje daljnjih mjera štednje prepustiti građanima koji će se o tome izjasniti na referendumu 5. srpnja. U svom obraćanju Tsipras ističe: "Na autoritarnost i teške mjere štednje odgovorit ćemo demokracijom, mirno i odlučno. Grčka - kolijevka demokracije - poslat će jasan demokratski odgovor Europi i svijetu. Osobno se obvezujem poštovati ishod vašeg demokratskog izbora, kakav god on bio". O kronologiji grčke krize, razlozima koji su doveli do burnog vikenda u briselskim konferencijskim dvoranama, ali i značaju geste i ovakvog odgovora grčke strane, piše Costas Douzinas koji zaključuje kako referendum također postavlja evropske elite pred ključnu dilemu - poštuju li demokratske odluke naroda ili su zahtjevi banaka, financijaša i njihovih medijskih i političkih prijatelja sveto pismo nove Evrope. 

Jedan od najvećih problema Grčke je nezaposlenost, a u toj statistici se i Hrvatska dosta dobro nadmeće. Tako je jedan od prijepornijih programa aktualne Vlade program zapošljavanja mladih, odnosno stručno osposobljavanje. O njegovim slabostima te posebno ugroženosti žena Saša Šimpraga je za Novosti razgovarao s predstavnicama inicijative Za rad spremne. Jedna od članica inicijative, Marta Jagušt napominje kako "ove mjere nisu nastale s namjerom da se mlade izrabljuje, ali su u praksi zakazale. Naime, poslodavci iskorištavaju mlade za nikakvu naknadu, to jest država pokriva trošak rada, a mladima ta naknada nije dovoljna za osnovne životne potrebe".

Problem dostupnosti raznolikih resursa, odnosno njihova ograničavanja u mnogim pogledima jedna je od ključnih borbi našeg vremena. Na prvom mjestu, uz najprijepornije argumente koji opravdavaju njihovu privatizaciju, zasigurno je polje znanja, čemu se protive brojne inicijative, a neke od njih bile su predstavljene i na izložbi Javna knjižnica. O sukobu s jednim od najvećih znanstvenih izdavača govori Alexandra Elbakyan, osnivačica Sci-Hub.org, jednog od glavnih siteova koji se pokušava suprotstaviti toj umjetnoj barijeri te osigurati pristup znanju i znanosti onima koji tu privilegiju nemaju. 

U četvrtak, 26. lipnja, Vrhovni sud SAD-a izjednačio je status bračne zajednice homoseksualnih parova s heteroseksualnima. I dok se proteklog vikenda slavila ova historijska pobjeda LGBT zajednice, poneki glasovi upozoravaju na sve one bitke koje slijede ili su ovom izborenom pometene. Tako Jordan Alexander Stein govori u članku Slavljenje braka, žalovanje za Queer revolucijom kako brak nije ključan faktor revolucionarnih snova, "već slavljenje queer ljudi koji se ne osjećaju uklopljeni u svijetu u kojem su se zatekli te da će revolucija donijeti onaj u kojem neće biti ograničavajućih identiteta, brakova, svijet ljubavi bez straha i ograničenja. Svijet u kojem će postojati brojne ljubavi i sve će biti slavljene". 

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 29.06.2015

VEZANE VIJESTI

Metamorfoze u medijskom sektoru

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: Od Dežulovićeva otkaznog pisma, preko kaznene prijave Sandri Benčić, do zagrebačkog GUP-a i bolje povijesti britanske politike.

Svastika je moja trava

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od Borisa Dežulovića i svastike na Poljudu, preko zagrebačkoga Pridea, do Rolanda Barthesa i moskovskih predgrađa.

Pobjede i porazi

Piše: Vatroslav Miloš
Izbor iz tjedna u medijima: od turskih izbora, preko stanja u zagrebačkom Studentskom centru, do cenzure u kulturi i rušenju Seppa Blattera.