Dentes serotini | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Dentes serotini

Andrea Resner serijom radova otkriva što se nalazi iza strašnog latinskog naziva, a nakon otvorenja nastupaju Mokre gljive s Baladama Petrice Kerempuha.

22.02.2014 - 07.03.2014 , Veliko Trgovišće - Spomen škola
  • A
  • +
  • -

U subotu, 22. veljače, u Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću u 18 sati bit će otvorena izložba Andree Resner, a u 19 sati slijedi nastup histriona Vene Mušinovića i zagrebačkog etno krautrock benda Mokre gljive.

Dentes serotini je latinski naziv za umnjake. Umnjaci modernom čovjeku ne trebaju. Mliječni zubi sadrže povijest naših predaka, a u zubima koji izrastu nakon njih zapisuje se osobna povijest svakog pojedinca. Jedino umnjaci ostaju kao uljezi kojih se treba riješiti. Serija radova nastala je nadopunjavanjem i mijenjanjem diplomskog rada kojim se autorica oprašta od svojih umnjaka. Radovi su nastali kombiniranim tehnikama sitotiska, crteža, kolaža i drugih tehnika, a zajedno funkcioniraju kao zidna instalacija.

Andrea Resner je završila preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, odsjek Likovne kulture i likovne umjetnosti, nakon čega je upisala nastavnički smjer diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 2012. diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesorice Ines Krasić.

Izložba je otvorena do 7. ožujka.

Intrigantan glazbeno-scenski recital na temu Krležinih Balada Petrice Kerempuha ima svoju povijest. Umjesto klasične prezentacije studenti kolegija Miroslav Krleža: vječno žensko i ono političko na Hrvatskim studijima su pred profesoricom Suzanom Marjanić izveli glazbenu verziju Balada Petrice Kerempuha. Rezultat je zanimljivo stiliziran, dramaturški promišljen i društveno angažiran performans ponovljen i preko 30 puta: u Močvari s Dunjom Knebl, u Krležinoj kući za njegov rođendan, u Puli na PUF-u, u Rijeci na plaži, na Tjednu kajkavske baštine u Matici hrvatskoj, na Festivalu Miroslav Krleža na Gvozdu… Kao amaterska kazališna družina nastavili su osvajati brojne nagrade, a nisu ih zaobišle ni sjajne kritike.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.02.2014