Deset godina izvedbene suradnje | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Deset godina izvedbene suradnje

Sodaberg koreografski laboratorij projektom Konstrukcija perspektive obilježava deset godina rada.

Piše: Vatroslav Miloš

Ivana Bagová, Marjana Krajač i Oliver Frljić, Ariadna na Naxosu; operna studija, rad u nastanku, iz postava u Galeriji Miroslav Kraljević, 2007.

  • A
  • +
  • -

Sodaberg je, kako sami ističu, radna, razvojna i produkcijska platforma za autorske radove iz područja suvremenog plesa, koreografije i proširene koreografske ekspertize, a od svog osnivanja 2006. godine pod umjetničkim je vodstvom Marjana Krajač realizirao više od 25 umjetničkih, istraživačkih i intermedijalnih originalnih autorskih radova u području suvremenog plesa i koreografije.

Organizacija - koju uz Marjanu Krajač čine još i Anita Klapan i Valentina Toth - u proteklih je deset godina surađivala s brojnim međunarodnim i regionalnim organizacijama poput berlinskih Tanzfabrika i Uferstudiosa, Centra za dramsku umjetnost iz Zagreba, ljubljanske Maske (Ljubljana), Tanzquartiera iz Beča, International Youth Performing Arts Festival iz Lahorea, osječke Barutane, Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, Tjedna suvremenog plesa, WHW-om, MSU-om, EkS-scena i drugima.

Jubilarnu, desetu godinu djelovanja Sodaberg će obilježiti projektom Konstrukcija perspektive, projektom "koji se konstrukcijski osvrće i rekreira niz različitih umjetničkih metodologija, smjernica i poetika koji su rezultat akumuliranih umjetničkih radova i formata proteklih deset godina".

Konstrukcija perspektive održava se 18. i 19. ožujka 2016. u Zagrebačkom plesnom centru, a u izvedbi će sudjelovati umjetnici, teoretičar i suradnici koji su tijekom godina “doprinijeli radu organizacije ili su na bitan način djelovali u samom okruženju te indirektno profilirali relevantne umjetničke misaone fokuse”. Svoje će radove u sklopu projekta tako predstaviti Andrej Mirčev, Koautorska inicijativa OOUR, Matija Ferlin, Marko Kostanić, Marjana Krajač, Hrvoje Hiršl, Nina Kurtela, Krešimir Purgar, Nikša Gligo, Lana Hosni, Irena Mikec, Sara Piljek, Nikolina Pristaš i Barbara Matijević.

Detaljnije informacije o projektu, rasporedu, prezentacijama i izvedbama potražite ovdje.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 09.03.2016

VEZANE VIJESTI

Širenje koreografskoga polja

Razgovarala: Vanja Zubović

S koreografkinjom Marjanom Krajač razgovaramo o širenju koreografskoga polja u druge medije te o suvremenom plesu u Hrvatskoj i problemima s kojima se plesači susreću.

Dijeljenje od dva do pet

Piše: Mario Kikaš

Varijacije o osjetnom, "složeno i fragilno razmatranje o prirodi plesa" Marjane Krajač, premijerno su izvedene u HDLU-u.

Institucija kao akt suradnje

Piše: Iva Rosandić

U organizaciji BADco.-a, Hrvatskog dizajnerskog društva i Platforme Upgrade nastao je jedinstveni spoj izložbe i izvedbe naziva Neopipljivo – Institucije treba graditi.