Deset godina LezBiba | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Deset godina LezBiba

Lezbijska knjižnica LezBib ovog mjeseca slavi svojih prvih i punih 10 godina.

16.04.2012 , Zagreb - Knjižnica Bogdan Ogrizović
  • A
  • +
  • -

LezBib – biblioteka i arhiv otvoren je 13. travnja 2002. Nakon značajne donacije knjiga ženske organizacije Network East-West Women stvorena je ideja o lezbijskoj knjižnici. Prije nastanka LezBib-a Lezbijska grupa Kontra je posjedovala zbirku knjiga koja je bila smještena u Centru za ženske studije. LezBib u svom fondu ima oko 800 knjiga koje obuhvaćaju LGBT teoriju (povijest, lezbijski feminizam, queer studije), praksu (zdravlje, priručnici, biografije, coming out priče, aktivizam, umjetnost, zakonodavstvo), književnost (poezija i proza), te desetak časopisa i stotinjak VHS i DVD filmova. Na Kontrinim  internetskim stranicama možete naći pretraživi katalog, kao i popis svih publikacija u LezBib-ovom fondu.

Biblioteka i arhiv je otvoren lezbijskoj, gej, biseksualnoj, transrodnoj i transseksualnoj populaciji, te svima ostalima zainteresiranima.

Knjižnice u Hrvatskoj imaju u svojim fondovima izuzetno mali broj knjiga s LGBT tematikom, što ukazuje na neosjetljivost za specifične potrebe i probleme ove zajednice, te na taj način prešutno diskriminiraju LGBT populaciju. Pravo na informaciju je jedno od temeljnih ljudskih prava. Imajući u vidu izuzetno osjetljiv i diskriminatorni položaj lezbijki u Hrvatskoj, zbog kojeg mi najčešće živimo u izolaciji, izuzetno je važno da postoji mjesto na kojem možemo dobiti sve relevantne informacije i publikacije uz zajamčenu anonimnost. Knjižnicom se želi stvoriti sigurni prostor prvenstveno za lezbijke, kao i pružiti informacije, publikacije i filmove LGBT populaciji, te svima ostalima zainteresiranima.

Na skupu povodom desete godišnjice djelovanja knjižnice u ponedjeljak, 16. travnja u 18 sati, govorit će aktivistkinja i pjesnikinja Aiga Bagić i redateljica Dana Budisavljević te voditeljice knjižnice Nataša Bokan i Suzana Kovačević

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.04.2012