Desnica i pesnica | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Desnica i pesnica

"Diskusije za 'bolje' sutra koje nikad ne dolazi" nositelja projekta udruge Škatula odvijaju se u sklopu Antifašističkih dana.

17.01.2015 , Zagreb - AKC Medika
  • A
  • +
  • -

"Koalicija "desnih" stranaka na učmaloj demokratskoj sceni raste. Nakon ponovnog zaoštravanja retorike i povratka u epizodu radikalizacije ponosne i jake nacije, predsjednički izbori postaju pokazatelj koliko daleko je prosječan građanin/ka spreman s uma smetnuti nekoliko gotovo neizbježnih činjenica. Odjednom nestaju tragovi privatizacijskih pljački političkih figura koji su činili tu istu vlast čiji povratak postaje sveprisutna mašta većine. Njihovi "vitezovi" traže vlastita prava na jednom od najdužih prosvjednih skupova novije povijesti, a vladajuća koalicija nema spremnog rješenja. U takvom slomu, korjenito se vraćamo ideji stvaranja neprijatelja nikad ne shvaćajući da suštinski problem leži upravo u toj istoj vlasti. 

Škatula tada čini suprotno. Nastoji stovoriti područje političkog dijaloga u javnom prostoru, politizirajući nevladin sektor u trenutku kada bi se morala stvoriti koherentna i snažna grupacija neistomišljenika. U našoj priči o antifašizmu nalazimo jedno od potencjalnih rješenja", najava je događanja u subotu, 17. siječnja, u Infoshopu Pippilota s početkom u 17 sati.

Na prvoj tribini pod nazivom Žene protiv ženskih prava: jačanje desnice i njezine glasnogovornice gostuju Dijana Čurković (Radnička Fronta) i Mirna Ravnić (Druga Rijeka). "Iako desničarskim pokretom tradicionalno dominiraju muškarci, u posljednje vrijeme sve češće primjećujemo žene koje istupaju u javnost sa snažno definiranim stajalištima radikalno desne opcije. Ovaj regresivni trend porasta nacionalizma i ksenofobije, simptomatičan za Hrvatsku kao i za Europu donosi val političarki, aktivistica i predstavnica sa samog ruba desne opcije koje osvajaju simpatije i odobravanje širokih razmjera. Kroz diskusiju ćemo se baviti pitanjem kako žene koje u javno-političkom životu zastupaju radikalnu desnicu utječu na društvo i koji su mogući uzroci ovog fenomena".

U 18.30 sati na tribini pod nazivom Strategije antifašizma gostuju aktivisti/ice Mreže antifašitkinja Zagreb, Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju, udruga Ka-Matrix, AKC Attack i Škatule. "Koji su relevantni čimbenici danas oko kojih se tvori otpor, kako se postaviti prema problemu te koji je izlaz iz novonastale situacije rasta fašizma u lokalnoj sredini? Može li civilno društvo biti ta spona između nezadovoljstva i reakcije? Da li je uopće nužno raditi na stvaranju zajedničkih platformi djelovanja?  Diskusija je zamišljena kao prikaz trenutnog stanja otpora i pokušaj razvoja novih načina suočvanja s izrazito desnim elementima društva". Diskusije moderira Damir Batarelo.

Od 19.30 sati možete besplatno oslikati vaše majice antifa motivima, a u 20 sati pridružiti se veganskoj večeri. Nakon produktivna dana, u prostorima kluba Attack sviraju Bolesno grinje (Pula, grind/core), Jesus Ain't in Polad (Italija, grind/punk), Culto De Cargo (Italija, crust/punk).

Projekt Antifašistički dani provodi se kroz platformu Clubture.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 12.01.2015