Desničarski teror u suvremenoj Njemačkoj | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Desničarski teror u suvremenoj Njemačkoj

U studenom 2011. njemačku je javnost šokiralo slučajno otkriće o postojanju Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU).

26.04.2014 , Zagreb - Galerija Nova

NSU je tajna teroristička grupa koja je u periodu od šest godina, uz druge rasno motivirane zločine diljem Njemačke, izvela i devet ubojstava ljudi migrantskog porijekla. Ovo otkriće ne samo da je potvrdilo pretpostavke (koje su ranije proglašavane za ljevičarsku paranoju) o postojanju naoružanih nacističkih ćelija, nego je na više načina pokazalo i razmjere umiješanosti državne sigurnosti, prije svega Službe za zaštitu ustavnog poretka, u cijeli slučaj. Nakon znatnog odugovlačenja, sredinom prošle godine započelo je suđenje koje još traje, a koje izaziva brojne polemike, kao i nezadovoljstvo obitelji žrtava, migrantskih zajednica i antifašističke javnosti. Iako su na optuženičkoj klupi samo jedna "članica" NSU i nekoliko suradnika, suđenje otvara znatno šira pitanja u njemačkom društvu.

Kako je moguće da je policija deset godina za ubojstva sumnjičila obitelji i prijatelje žrtava? Zašto su pod nerazjašnjenim okolnostima uništeni dokumenti službi sigurnosti o ovom slučaju? Kako su unatoč tome parlamentarne komisije zaključile kako "nema dokaza" o sudjelovanju suradnika državnih službi? Što cijeli slučaj govori o rezultatima "denacifikacije" i stanju demokracije u Njemačkoj, te kakvu ulogu u svemu tome ima službena teorija "ekstremizama" saznajte u razgovoru s aktivistima uključenim u praćenje procesa.

Tribina Slučaj NSU: Desničarski teror u suvremenoj Njemačkoj će se održati u subotu, 26. travnja u 19 sati. Tribinu organizira Alerta – centra za praćenje desnog ekstremizma i protudemokratskih tendencija u suradnji s WHW-om u sklopu projekta Početi najbolje što se može (kako govorimo o fašizmu?) i uz potporu Evropske kulturne fondacije.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 24.04.2014