Details | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Details

Valentina Bunić na svojim fotografijama istražuje ljepotu detalja.

25.09.2012 - 05.10.2012 , Zagreb - Fotoklub Zagreb

U galeriji Fotokluba Zagreb, u utorak 25. rujna s početkom u 19 i 30 sati, bit će otvorena prva samostalna izložba fotografija Valentine Bunić. Izložba naslova Details ostaje otvorena do 5. listopada.

“Jedna od karakteristika koja obilježava fotografa ili osobu koja se posvetila bavljenju fotografijom je da svijet vidi drugačije. Takve osobe vide ono što drugi ne vide, za njih je okruženje u kojem borave bogat izbor budućih slika koje nalaze posvuda, kroz fascinantne igre boja, oblika, svjetla i sjene. Pa ipak, čak i u svijetu vizualno osviještenih postoje razlike, i to znatne. Netko će se oduševljavati veličanstvenošću krajolika dok će se netko drugi izgubiti u bogatstvu detalja. Valentina Bunić pripada u ovu drugu kategoriju, za nju je ljepota skrivena u detaljima. Pronalazi ih posvuda, čak i najobičniji uporabni predmeti koje svakodnevno koristimo u kućanstvu kroz njezino se viđenje transformiraju u apstraktne postapokaliptične krajolike koji kao da izrastaju iz ostataka izgubljenih civilizacija čija nam svrsishodnost stalno balansira na rubu razumijevanja. Prolazak svjetla kroz njezin makro objektiv na fascinantan način mijenja svakodnevne krajolike, travke postaju poput ogromnih stabala, vitice loze izgledaju kao ogromne morske zmije omotane oko plijena, kaktusi se pretvaraju u smrtonosne zvijeri, a kapljice vode izgledaju poput očiju nekog mitskog bića. No nije sva poetika Valentinine fotografije ukorijenjena u neo-noir stilu. Na nekim su fotografijama lako prepoznatljivi objekti koji nas zapanjuju svojom krhkom građom, delikatnim oblicima i bogatstvom strukturalnih detalja. Lagane i prozračne ovakve fotografije zaokružuju Valentinin opus stvarajući stabilnu ravnotežu teškim i tamnim temama. Kao yin i yang, kao noć i dan, ova se dva ciklusa nadopunjuju i uravnotežuju nikad ne dovodeći u pitanje stil i osobnost kojim su stvoreni. Što god vidjeli u Valentininim fotografijama, koju god asocijaciju one izazvale u promatraču, one ostaju prepoznatljive po autorskom rukopisu koji je jedinstven i specifičan”, saznajemo iz teksta Damira Tiljaka objavljenog u katalogu izložbe.

Valentina Bunić (1975) diplomirana je inženjerka arhitekture. Iako se interes za fotografiju javlja još u studentskim danima, aktivno bavljenje fotografijom započinje 2007. godine kada upisuje školu fotografije Fotonaut u Fotoklubu Zagreb. Radovi su joj predstavljeni kroz skupne izložbe u zemlji i inozemstvu te kroz domaće i strane fotografske časopise. Dobitnica je nekoliko nagrada i pohvala na domaćim i međunarodnim fotografskim natječajima.

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 24.09.2012