Deveta godina kreativnih rodnih praksi | kulturpunkt

Najave Festival

<

Deveta godina kreativnih rodnih praksi

I ove godine Vox Feminae Festival promiče stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni filmski, umjetnički te glazbeni program.

03.11.2015 - 08.11.2015 , Zagreb - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Od 3. do 8. studenog, na raznim lokacijama u centru Zagreba, Prostor rodne i medijske kulture K-zona već devetu godinu organizira Vox Feminae Festival čija su ovogodišnja tema "zločinke".

Festival će interdisciplinarno, kroz razgovore i suradnju sa stručnjakinjama na više panela i diskusija, promotriti kakva je pozicija žena u hrvatskim zatvorima te problematizirati pitanja pobačaja, femicida i nasilja nad ženama, seksualnog rada te općenito pitanja kontrole ženskog tijela kroz sve ono što je društveno za žene još uvijek uvjetovano ili percipirano kao zločin.

Tradicionalno bogat filmski sadržaj festivala ove je godine pojačan projekcijama perspektivnih hrvatskih redateljica u posebnom programu Žene s video kamerama koji će se fokusirati na dokumentarni i kratki igrani film. Moći će se pogledati i analizirati recentna ostvarenja tzv. “ispovjednog filma” Ane Opalić, Dane Budisavljević, Tihe K. Gudac i Eve Kraljević, a o novom valu hrvatskog filma i ženskoj poziciji unutar istog na okruglom će stolu govoriti Hana Jušić, Sonja Tarokić, Barbara Vekarić i Lana Kosovac. U ovom će djelu programa sudjelovati i producentica Zdenka Gold.

U sklopu popratnog programa Žene režiraju moći će se pogledati ostvarenja belgijskih redateljica Marie-Françoise Plissart i Marie Vermeiren. Predavanje Marie Vermeiren, redateljice, fotografkinje i autorice niza fotografskih serija, fokusirat će se na pitanje rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji u Europi, izazove s kojima se susreću kulturne manifestacije posvećene umjetničkom stvaralaštvu žena te na metode provedbe suradnje između umjetničkih festivala koji promiču rodnu ravnopravnost i LGBTIQ prava. Marie-Françoise Plissart  je autorica niza filmova od kojih će na Vox Feminae Festivalu biti prikazani L'Occupation des sols / Okupacija zemlje, Atomium in/out, Fleuve Congo à Kinshasa / Rijeka Kongo u Kinshasi, E 25 i Le Quatrieme Mur / Četvrti zid.

U suradnji s inicijativom Znaj znanje bit će prikazan hvaljeni filma Lađa, a izdvajaju se i dokumentarac Kod: Ispravljanje rodnog jaza, koji govori o rodnom jazu u IT industriji, indie film Gayby Baby te Prekrasna je kad se ljuti, dokumentarac koji revitalizira zaboravljenu povijest odvažnih žena feminističkog pokreta druge polovice 60-ih. 

Posebno mjesto u ovogodišnjem festivalskom programu zauzimaju i dvije umjetničke izvedbe koje predstavljaju kulminacija rada VF Platforme u ojačavanju domaće rodno osviještene i društveno angažirane umjetničke produkcije. Na otvorenju 3. studenog publika će nazočiti izvedbi Nicole Hewitt Ova žena se zove Jasna 07: Sjene, a dva dana kasnije performansu Adele Jušić Svilena košulja boje lavande.

U okviru festivala, 4. studenog u 11 sati, Udruga Roda organizira okrugli stol Stanje prava zatvorenica u hrvatskom pravosudnom sustavu. Cilj je pokrenuti raspravu među ključnim akterima, institucijama, pravobraniteljstvima, organizacijama civilnoga društva i medijima o stanju prava zatvorenica u hrvatskom pravosudnom sustavu te o posebnim izazovima s kojima se susreću žene zatvorenice u postupku suđenja, izvršenja kazne zatvora, probacijskog nadzora i resocijalizacije. 

Deveti Vox Feminae Festival održat će se u dvorani Müller Kina Europa, KIC-u, Galeriji Miroslav Kraljević te Booksi i sav je sadržaj besplatan, a detaljan program pogledajte na službenim stranicama i Facebook eventu.


Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 23.10.2015