Dianina lista | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Dianina lista

Na tršćanskom koprodukcijskom forumu When East Meets West, glavnu nagradu osvojio je projekt Dane Budisavljević

  • A
  • +
  • -

Projekt dokumentarnog filma Dianina lista producentica Dane Budisavljević i Miljenke Čogelje iz zagrebačke produkcijske tvrtke Hulahop osvojio je nagradu EAVE European Producers Workshop za najbolji projekt na koprodukcijskom forumu When East Meets West. Ovaj forum održavao se od 19. do 21. siječnja u Trstu.

Projekt Dianina lista sudjelovao je na forumu kao jedan od 18 odabranih, iz ukupno 129 prijavljenih projekata, u žestokoj konkurenciji dugometražnih igranih i dokumentarnih projekata iz istočnoeuropskih zemalja te iz Italije, Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske. Prestižna nagrada EAVE European Producers Workshop osigurava producentici Miljenki Čogelji stipendiju za sudjelovanje i daljnje razvijanje projekta kroz radionice EAVE 2012 European Producers.

Dianina lista je dokumentarni film o ženi koja je u Drugom svjetskom ratu pokrenula, i s grupom suradnika provela humanitarnu akciju nevjerojatnih razmjera. Diana Budisavljević rođena je Austrijanka koja se nakon udaje za zagrebačkog doktora Julija Budisavljevića doselila u Zagreb. Kada je 1942. godine čula za stradavanja djece u ustaškim sabirnim logorima odlučila je nešto napraviti. Pokrenula je akciju spašavanja te je u suradnji s profesorom Kamilom Breslerom zaposlenikom tadašnjeg Ministarstva socijalne skrbi, sestrom Crvenog križa Dragicom Habazin, komunističkom ilegalkom Janom Koch te brojnim drugim suradnicima, provodila tijekom cijelog Drugog svjetskog rata. U toj je akciji spašeno 12 000 djece.

Režiju filma potpisuje Dana Budisavljević, a autorice scenarija su Dana Budisavljević i Miljenka Čogelja. Uz ovu nagradu, projekt Dianina lista dobio je sredstva za razvoj scenarija i na prošlom Javnom pozivu za poticanje razvoja scenarija Hrvatskog audiovizualnog centra.

Izvor. HAVC

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 23.01.2012