Digitalna biblioteka splitske moderne baštine | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Digitalna biblioteka splitske moderne baštine

Društvo arhitekata Splita objavilo je Memento splitske moderne arhitekture, interaktivnu kartu modernih arhitektonskih dostignuća grada.

Piše: Vatroslav Miloš

Stanko Fabris, Palača pravde, 1965. / FOTO: Mišo Komenda

  • A
  • +
  • -

Memento splitske moderne arhitekture osmislio je dizajner Mišo Komenda uz tehničku podršku splitskog DITZ studija i organizacijsku pomoć Društva arhitekata Splita (DAS). 

"Sama mapa je zamišljena kao digitalna platforma koja se postupno dorađuje, puni podacima, filtrira i unaprijeđuje u kvaliteti - nije nakana da bude alat samo struci, već i široj javnosti. Upravo je edukacijom i fokusom na kvalitetna ostvarenja cilj podići svijest građana grada Splita o arhitektonskim vrijednostima koja su zapravo već desetljećima sastavni dio njihovih života. Taj cilj nije samo vrijedan zbog dizanja kulturne svijesti, već je to i prvi korak u zaštiti moderne arhitekture od devastacije", ističu iz DAS-a. 

Podatke dostupne u ovoj jednostavnoj interaktivnoj karti moguće je filtrirati kronološki ili taksativno, prema autoru ili namjeni, a odabirom istaknutog objekta sve relevantne informacije, kao i detaljne fotografije instantno postaju dostupne. 

"Službena inicijacija ove interaktivne mape je zapravo tek prvi korak ‘otvorenog sistema’ u stvaranju sistematične digitalne biblioteke splitske moderne baštine, referentnog orijentira svima zainteresiranima. Daljnji razvoj Mementa splitske moderne arhitekture ovisi i o spremnosti na suradnju relevantnih stručnih subjekata u ovoj domeni te se predsjedništvo Društva arhitekata Splita nada progresivnom razvoju u tom smjeru jer je u općem interesu dostupnost znanja kao javnog dobra", dodaje DAS u priopćenju. 

Memento splitske moderne arhitekture možete koristiti ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.02.2015