Digitalna evolucija kukaca | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Digitalna evolucija kukaca

Izložba EVGENIA308 Marte Stražičić prikazuje svijet kukaca koji su napustili more i kopno te prešli u digitalno stanje kako ne bi izumrli u današnjici.

12.03.2019 - 04.04.2019 , Zagreb - Galerija VN

U utorak, 12. ožujka u 19 sati u Galeriji VN otvara se izložba EVGENIA308 umjetnice Marte Stražičić

Kako stoji u najavi, "EVGENIA308 prikazuje svijet kukaca koji su napustili more i kopno te prešli u digitalno stanje kako ne bi izumrli u današnjici, preusmjeravajući svoju smrtnost u tehnologiju. Svijet ima dvije razine koje se mogu istraživati koristeći VR tehnologiju. 3D kukci su veliki objekti modelirani prema karakteristikama postojećih vrsta i spekulaciji o njihovom izgledu kroz proces digitalne evolucije".

"Činjenica da zbog tehnologije zapostavljamo svoje odnose unutar realnog prostora nije nepoznata", ističe Stražičić. "Na svom sam primjeru primijetila da nemam istu poveznicu s prirodom vlastitog tijela kao prije. Otuda proizlazi moja fascinacija HD digitalnim radovima. U suvremenom trenutku digitalne su teksture dostojna refleksija stvarnih tekstura prirode, koje mogu secirati, približiti, povećati i istražiti.

"Razlika između svakodnevnog gradskog života i života u prirodi sve je veća u suvremenom društvu. No, ljudi često nadoknađuju svoj interes za provođenje vremena u prirodi snimajući druge vrste, kao na primjer paukove, i potom pohranjujući snimke online, gdje se taj sadržaj širi brzinom koja pobjeđuje prodaju ulaznica bilo kojeg muzeja. Danas odnos prema prirodi možemo pogledati, također, kroz dispozitiv neplaniranog digitalnog pejzaža na društvenim stranicama, koje se bave isključivo rebloganjem ili dokumentacijom kukaca / svojih odnosa s njima."

Izložba je otvorena do 4. travnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 11.03.2019