Digitalno elizabetinsko doba | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Digitalno elizabetinsko doba

Zbornik Shakespeare and the Digital World razmatra promjene u proučavanju književnosti i umjetnosti u kontekstu razvoja novih tehnologija.

Piše: Tomislav Žilić

Ilustracija: Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

"Zahvaljujući jedinstvenom kulturnom kapitalu njegovih djelu, Shakespeare je odavna postao testni subjekt za nove metode i digitalne napretke u humanističkim znanostima. Shakespeare se nalazi u prvom planu digitalnih humantističkih znanosti - u arhiviranju, predavanju, izvedbi i uredništvu - utječući tako na učenjake, kazališnu produkciju i profesionalne organizacije. 

Zbornik nudi sedamnaest novih eseja koji evaluiraju prilike i potencijalne zamke u proučavanju Shakespearea u dvadeset i prvom stoljeću. Kroz doprinose raznih učenjaka i praktičara, uključujući studije slučajeva onih koji rade u polju, zbornik se hvata u koštac s utjecajom digitalne revolucije na proučavanje Shakespeareovog opusa", stoji u uvodniku urednika zbornika Christie Carson i Petera Kirwana.

Zbornik je podijeljen na četiri poglavlja, Istraživanje Shakespearea u digitalnom dobu, Pedagogija Shakespeara i digitalno doba, Izdavaštvo i akademski identitet te Komunikacija i izvedba, u kojima se promatra Shakespeareovo mjesto u digitalnoj sferi te utjecaj digitalnog na koncepcije o Shakespeareu.

Kao što primijećuje Jem Bloomfield sa Sveučilišta u Nottinghamu, urednici "pokazuju svijest o velikom razmjeru svog  poduhvata, kao i o besmislenosti pristupa koji bi smatrao da je jedna publikacija sposobna adekvatno obuhvatiti sve". Bloomfield dodatno ističe kako "sposobnost da održi na okupu nekoliko veoma različitih perspektiva svjedoči o iskrenosti zbornika kojom pristupa situaciji u polju, kao i potencijalu da se osiguraju materijali za daljni razvitak koji nadilazi trenutne pozicije".

Christie Carson predaje i proučava Shakespearea i performans na odsjeku za Anglistiku fakulteta Royal Holloway Sveučilišta u Londonu. Sudjelovala je na objavama niza publikacija koji tematiziraju lik i djelo Williama Shakespearea. 

Peter Kirwan predaje Shakespearea i ranu novovjekovnu dramu na Sveučilištu u Nottinghamu. Objavio je niz radova na temu pitanja apokrifnog u polju proučavanja Shakespearea te suvremene izvedbe Shakespearovih drama.

Zbornik Shakespeare and the Digital World: Redefining Scholarship and Practice objavljen je u nakladi Cambridge University Pressa.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 16.01.2015