Digitalno poslije univerzalnog | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Digitalno poslije univerzalnog

Prva izložba u novoj sezoni Galerije 90-60-90 ona je Grupe ABS, umjetničkog trojca koji suočava dva različita pristupa utopijskim potencijalima povijesno uvjetovanih represivnih aparata.

23.10.2017 - 25.10.2017 , Zagreb - Pogon Jedinstvo
  • A
  • +
  • -

Rad Digitalno poslije univerzalnog proistekao je iz umjetničkog istraživanja koje se bavi konfrontiranjem različitih pikturanih formacija iz dva različita društvena uređenja, odnosno načinom na koji dvije različite mega-epohe definiraju vizualne obrasce društvenih aparata. Rad je slikovna instalacija koja suočava dva različita pristupa prema utopijskim potencijalima koje u sebi sadrže slikovne formacije preuzete iz povijesno uvjetovanih represivnih aparata bivše i aktualne države. Naime, instalacija istražuje slikovne utopijske potencijale neomoderne i njezine apstraktne piktuaralne forme naspram našeg postmodernog, postblokovskog stanja određenog digitalizacijom kao nadideološkim procesom.

Grupa ABS je formirana kao kritička platforma unutar materijalne prakse i političkih kontradikcija hrvatskog suvremenog slikarstva, umjetnosti i potencijala tranzicijske kulture i društva. Umjetničko djelovanje Grupe ABS je realizirano i pokazano slikama-kao-simptomima koji sugeriraju neugodnu i otuđenu atmosferu kritičnih ili kriznih situacija unutar konfliktne političke suvremenosti. Članovi grupe su Alan Alebić(1976.), Ivica Blažić (1975.) i Ivan Skvrce (1980.). Diplomirali su 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu smjer slikarstvo i na poslijediplomskom studiju na  ljubljanskoj Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Izlagali su na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i nozemstvu. Žive i rade na relaciju Zagreb-Rijeka-Krk.

Otvorenje izložbe je 23. listopada u 20 sati, a izložba ostaje otvorena 24. i 25. listopada od 16 do 20 sati u Pogonu Jedinstvo.

Izložba Digitalno poslije univerzalnog dio je ciklusa izložbi Galerije 90-60-90 u 2017. godini na temu Uniforma.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.10.2017