Digitalno stanje uma | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Digitalno stanje uma

Napredak u kognitivnim znanostima i pratećim tehnologijama otvara brojna pitanja od kojih su pitanje svijesti, privatnosti i odnosa moći u fokusu rada Plivanje protiv struje.

10.05.2018 - 02.06.2018 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 10. svibnja, u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Miroslav Kraljević otvara se izložba mladog srpskog umjetnika Žarka Aleksića  Plivanje protiv struje svijesti.

Žarko Aleksić intenzivno se bavi područjem kognitivnih neuroznanosti i njegovim potencijalom u artikulaciji novih umjetničkih ideja. Napredak u kognitivnim znanostima i pratećim tehnologijama posljednjih godina otvara brojna pitanja od kojih su svijest, pitanje privatnosti, dekodiranja misli, kao i odnosa moći u fokusu novog rada Žarka Aleksića.  

Putem projekta Plivanje protiv struje svijesti Aleksić ispituje sučelje mozak – stroj kroz neinvazivnu simulaciju mozga uz pomoć TMS-a (Transcranial Magnetic Stimulation) i tDCS-a (Transcranial Direct-Current Stimulation). Povijesna referenca na dadaizam i dadaiste fascinirane mehanizacijom i tadašnjim novim mehaničkim uređajima jasno se iščitava iz mehanicističkog shvaćanja mozga kao biološkog stroja. Ovakvo shvaćanje jasno iziskuje pitanje koje je i u fokusu Aleksićevog umjetničkog istraživanja – tko upravlja našim prostorom mišljenja i djelovanja?

Uz izložbu i performans na otvorenju, program uključuje predavanje i predstavljanje umjetnikovog višegodišnjeg multidisciplinarnog istraživačkog projekta Brain Pictures.

Izložba ostaje otvorena do 2. lipnja

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 08.05.2018