DigiTelling – poziv za prijavu projekata videoigara | kulturpunkt

Natječaji Edukacija

<

DigiTelling – poziv za prijavu projekata videoigara

Cilj ovog intenzivnog programa profesionalnog usavršavanja jest poduprijeti mlade timove i studije koji se bave razvojem inovativnih indie videoigara.

ROK: 15.03.2020

DigiTelling je program mentoriranja pod vodstvom Goethe-Instituta Kroatien i Francuskog instituta u Hrvatskoj, koji je posvećen podupiranju i umrežavanju sektora neovisnih videoigara u jugoistočnoj Europi, pružajući priliku inovativnim igrama da osvoje europsku i svjetsku publiku. Program usavršavanja održat će se u tri modula u Cavtatu (23.-25. travanj), Zagrebu (8.-13. lipanj) i Rijeci (24.-26. rujan). Mogu se prijaviti studiji i timovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Cilj ovog intenzivnog programa profesionalnog usavršavanja u suradnji  sa sveučilišnim programima razvoja videoigara - u kojem sudjeluju Cologne Game Lab (prof. Emmanuel Guardiola) u Kölnu, ENJMIN u Angoulêmeu te inicijativa Edu4Games pri Sveučilištu u Zagrebu - jest poduprijeti mlade timove i studije koji se bave razvojem inovativnih indie videoigara u proboju na europsko i svjetsko tržište. Poseban će naglasak biti na projektima koji istražuju umjetnički i/ili društveni potencijal videoigara i tako pomiču granice medija. Traže se videoigre koje istražuju etičke dvojbe i važne društvene teme, ali i one koje eksperimentiraju s novim mehanikama interakcije i vizualnim stilovima.  

Sudionike programa mentorirat će gostujući stručnjaci iz područja dizajna videoigara, produkcije, marketinga i distribucije. Radionice će se održati u sklopu važnih industrijskih događanja: boutique sajma industrije videoigara Reboot Develop Blue u Dubrovniku, Svjetskog festivala animiranog filma Animafest u Zagrebu i festivala umjetničkih videoigara Art in Games u Rijeci.

Projektom će se sudionicima omogućiti uspostava kontakta s mrežama europskih proizvođača i distributera videoigara na njemačkim i francuskim sajmovima industrije. Goethe-Institut Kroatien i Francuski institut u Zagrebu dijele zajedničku viziju promicanja videoigara kao umjetničkog proizvoda koji zrcali ključne teme diskusije u suvremenom društvu te otvara etička pitanja, i to s ciljem podizanja svijesti publike o važnosti javnog građanskog angažmana.

Kustos projekta je Srđan Laterza, a projekt predstavlja svojevrstan nastavak francusko-njemačkog projekta Interactive Empathy, koji je uspješno proveden 2019. godine. Edu4Games je inicijativa za razvoj diplomskog studija dizajna videoigara Akademije dramskih umjetnosti u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti, Studijem dizajna na Arhitektonskom fakultetu, Fakultetom organizacije i informatike i Fakultetom elektrotehnike i računarstva.

Prijave trebaju biti na engleskom jeziku, na kojem će se odvijati i komunikacija s polaznicima programa. Uz prijavu nije nužno priložiti igriv prototip videoigre, ali prijave s prototipom mogu imati prednost pri selekciji.

Polaznicima programa DigiTelling bit će podmireni troškovi putovanja i smještaja, kao i akreditacije za događanja na kojima će sudjelovati. Polaznici programa zadržavaju autorska prava na igre koje u sklopu njega dovrše, a organizatori programa imaju pravo promovirati program i igre vlastitim komunikacijskim kanalima u nekomercijalne kulturne i obrazovne svrhe.

Prijaviti se možete putem online prijavnice, a poziv timovima da prijave umjetničku videoigru na razini koncepta ili u nekoj fazi razvoja do otvoren je 15. ožujka u 23.59 h. Prijavitelji će o odabiru biti obaviješteni do 17. ožujka. 

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 19.02.2020