Dijalog jednakih | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Dijalog jednakih

Sedmo izdanje međunarodnog multidisciplinarnog projekta Meeting Points u svojoj sljedećoj fazi odlazi u Beirut.

FOTO: Cecilia Vicuña, What is poetry to you?, 1980.

  • A
  • +
  • -

Nakon Zagreba, Antwerpena, Kaira i Hong Konga međunarodni projekt pod kustoskim vodstvom kolektiva WHW / što, kako i za koga stiže u Beirut. S obzirom da je projekt na svakom od svojih ciljanih lokacija uvijek izveden drugačije, bejrutsko izdanje izložbe će stvarati labave poveznice između već izloženih djela, naglašavajući pri tome duh Bliskog istoka, Istočne Europe i Latinske Amerike. Umjetnici koji sudjeluju u izložbi kroz radove otkrivaju manipulaciju i laži koje su prisutne u masovnim medijima te načine na koje se stereotipne konstrukcije uvijek nanovo stavljaju u javni diskurs. Također, u fokusu je i mapiranje načina na koje se ustrajno naslijeđe kolonijalizma upetljava u ljudske prakse, odnosno načina na koje bi se moglo pobjeći od njegovog razornog utjecaja. 

Mogućnosti političkih borbi istražuju se referiranjem na povijesne narative, kroz perspektivu trenutnog gušenja političkog neslaganja i praćenja tenzija između revolucija i kontrarevolucija. Nestajanje ideala kao i preživljavanje njihovih upornih i zavodljivih obećanja obrađuju se u istraživanju napuklina u modernističkom projektu, kontradikcija i mogućnosti o ulozi srednje klase u bitnim povijesnim trenucima te tenzija između svakodnevice i burnih povijesnih okolnosti. Izložba tako stremi uspostavljanju dijaloga između jednakih te istražuje moć slika da se probijaju kroz inerciju i apatiju. Ništa manje bitan faktor izložbe je i promatranje načina na koje radikalna društvena promjena funkcionira u suvremenosti te kakve su joj buduće mogućnosti.

Na izložbi će sudjelovati Lawrence Abu Hamdan, Marwa Arsanios, Sven Augustijnen, Kianoush Ayari, Céline Condorelli, DAAR, Goran Dević, Simone Fattal, Karpo Godina, Iconoclasistas, Iman Issa, Sanja Iveković, Maryam Jafri, Rajkamal Kahlon, Anton Kannemeyer, Kayfa taHaytham El-Wardany, Runo Lagomarsino, Victoria Lomasko, Maha Maamoun, Jumana Manna, Azzedine Meddour, Eduardo Molinari, Edgar Morin i Jean Rouch, Tom Nicholson, Marta Popivoda, Milica Tomić, Mona VǎtǎmanuFlorin Tudor, Cecilia Vicuña te Želimir Žilnik.

Izložba će biti otvorena u galeriji Beirut Art Center od 1. travnja do 3. svibnja.

Sedmo izdanje Meeting Points-a naslovljeno Deset tisuća podvala i sto tisuća smicalica čini niz izložbi koje se odvijaju od rujna 2013. do lipnja 2014. godine u Zagrebu, Antwerpenu, Kairu, Hong Kongu, Beirutu, Beču i Moskvi. Inicijalni impuls za Meeting Points 7 proizašao je iz nedovršenih socijalnih i političkih procesa Arapskih revolucija i rekonfiguracije kapitalizma u cijelom svijetu, a potom se razvio u kontinuirani dijalog koji ne teče pravocrtno, njegova se poglavlja međusobno udaljavaju, preuzimaju, nastavljaju, dopunjuju ili proturječe jedno drugom poigravajući se s mogućnostima i istražujući limite onoga što izložba može prenijeti u politički izazovnim vremenima na bliskim ili udaljenim prostorima.

Tomislav Žilić/e-flux

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 26.03.2014