Dijalog o mobilnosti | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Dijalog o mobilnosti

Sindikat biciklista izradio je interaktivnu kartu putem koje građani mogu prijaviti probleme vezane uz prometnu infrastrukturu i javni prijevoz.

Pripremio: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Udruga Sindikat biciklista je na osnovi karata biciklističke infrastrukture izrađenih uz pomoć Grada Zagreba odlučila postaviti interaktivnu kartu putem koje građani mogu prijaviti probleme vezane uz cjelokupnu prometnu infrastrukturu i javni prijevoz. Interaktivna karta poslužit će kao svojevrsna društvena mreža, gdje će korisnici moći komentirati i 'lajkati' prijave drugih građana. 

"Ova karta obuhvaća različite mogućnosti i preporuke za sigurno i smisleno kretanje biciklom kroz Zagreb. Uz gradsko područje, iskoračili smo i u bližu okolicu i istražili najbolje puteve za povezivanje okolnih gradova i Zagreba. Vjerujemo da će ova karta brojnim sugrađanima olakšati odluku da počnu koristiti bicikl po Zagrebu i pomoći u izboru prikladnih puteva", rekao je Goran Lampelj iz Sindikata biciklista. 

Tehnički autor karte, Bartul Dragičević iz Sindikata biciklista, objasnio je: "Nakon što se registrirate, s kartom se možete igrati i koristiti je u slojevima. To znači da će karta prikazivati samo one informacije koje odaberete, sloj biciklističkih staza ili sloj u kojem se prikazuju stanice javnog bicikla, sloj prijavljenih problema u prometnoj infrastrukturi ili sloj puteljaka po kojima se može biciklom. Informativno je i zabavno!" 

Iz Sindikata biciklista pozivaju građane da sudjeluju u popunjavanju karte informacijama tako da prijave probleme na koje nailaze, a koje će oni dalje proslijeđivati nadležnima u gradu Zagrebu. Lampelj nadodaje: "Kartu smo izradili uz mnogo truda i pažnje, koristeći desetke tisuća kilometara iskustva naših članova. Ipak, i uz našu najbolju namjeru, moguće su greške kao i promjene na terenu. Isto tako, ne poznajemo detaljno baš svaki zagrebački kvart i moguće je da postoje i bolja rješenja - ‘tajne’ koje znaju samo lokalni biciklisti".

Kartu možete pronaći na internetskoj stranici Sindikata biciklista, a financirana je uz pomoć Ureda za energetiku Grada Zagreba te u sklopu EU sufinanciranog projekta Dijalog o mobilnosti u Zagrebu.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.03.2016