Dijalog s dvoranom | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Dijalog s dvoranom

Kinetičko-zvučna instalacija Zid od zvuka švicarskog umjetnika Zimouna osmišljena je imajući na umu kompleksan povijesni identitet lokacije u koju je postavljena.

14.04.2018 - 27.04.2018 , Zagreb - Pogon Jedinstvo

U subotu, 14. travnja u 20 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo otvara se velika kinetičko-zvučna instalacija Zid od zvuka švicarskog umjetnika Zimouna.

Zimouna se smatra jednim od najvećih imena na suvremenoj svjetskoj sound art sceni. Svoj rad prvi put predstavlja u Hrvatskoj, a njegova je instalacija dizajnirana i producirana upravo za prostor Pogona.

Kako stoji u najavi, "više od dvadeset metara zvučnog zida u pokretu, niz osmometarskih struna i milijuni mikrotonova čine instalaciju koja predstavlja Zimounov dijalog s 400 metara kvadratnih velike crne dvorane - njezinim izvornim industrijskim karakterom, vizualnim i akustičkim obilježjima, i kompleksnim povijesnim identitetom Jedinstva kao bivše tvornice pretvorene u centar za nezavisnu kulturu i mlade."

Zimoun je najpoznatiji po svojim site specific zvučnim instalacijama velikih dimenzija. "Iako na prvi pogled sugeriraju monumentalnost", navode organizatori, "Zimounovi radovi uvijek su puni zaigranosti i šarma, i ponašaju se poput živih organizama. Izražajnost analognog, mehaničkog zvuka u prostoru centralno je mjesto te životnosti, dok nizanje jednakih elementa od prirodnih materijala naglašava kompleksne uzorke, teksture i forme.

Izložba je otvorena do 27. travnja. Cijena ulaznice je 20 kuna, a cijena s popustom za studente, umirovljenike, nezaposlene i djecu iznosi 10 kuna.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 08.03.2018