Dijaloška umjetnost i angažirane prakse | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Dijaloška umjetnost i angažirane prakse

Nesvakidašnje transdisciplinarno događanje odvit će se sredinom kolovoza u Deringaju kraj Gračaca, u organizaciji udruga UKE, Radiona i Istok.

FOTO: gentlejunk

  • A
  • +
  • -

Multimedijalni kamp 2014 internacionalni je hibridni kulturni događaj smješten u pejzaž sela Deringaj pored Gračaca koji je s radom započeo već 1. srpnja u organizaciji udruge UKE. Putem transdisciplinarnih strategija, ovogodišnji se MMKamp veže uz temu Budući okoliš (Future Environements). Tijekom srpnja i kolovoza kamp će ugostiti dva umjetnička rezidencijalna boravka koji se bave spojem otvorenog hardwarea u direktnom odnosu s prirodnim pojavama u okolišu kampa.

Pored rezidencijalnih programa, MMKamp '14 ove će se godine spojiti s programom radionica pod nazivom Hackaton koji osmišljavaju udruge Radiona i Istok Osijek, umjetničkom instalacijom Recycled Art Dome UKE-a te ne-konferencijom naziva Nameless Symposium na kojoj sudjeluju, među ostalima, Kristijan Tkalec, Goran Mahovlić, Kruno Jošt, Maja Kohek, Tin Dožić, Danijela Zoroja, Deborah Hustić. Između 19. i 25. kolovoza kamp će ugostiti radionice vezane uz bio hackiranje, hackiranje glazbenih uređaja, radionice izgradnje prirodnim materijalima te DIY radionica pico-hidroelektrane. Tijekom ne-konferencije svi prisutni mogu predložiti radionice, diskusiju, predavanja ili prezentacije.

Recycled Art Dome (RAD) je socijalna skulptura koja koristi DIY principe, upcycling i recikliranje kako bi ukazala na mogućnosti korištenja tehnološki zastarjelih instrumenata i naprava u umjetničke svrhe te kako bi se produbila svjesnost o količini tehnološkog otpada koje donosi današnja prekomjerna konzumacija tehnologije. Također, RAD upućuje i na obnovljive izvore energije te je participativni umjetnički rad koji se sastoji od geodezijske kupole veličine 8 metara promjera i visine 3.6 metara, a sastavljena je od drvene konstrukcije i pokrivena platnom za šatore. Materijal za preradu i upcycling skupljaju se participacijom lokalnog stanovništva. Kupola je postavljena na javnim prostorima, u želji za čim većim protokom lokalnog stanovništva te su glavne metode i proncipi izvedeni iz dijaloške umjetnosti, hackiranja, biohackinga, ekološke umjetnosti i društveno angažiranih praksi.

Međunarodni ljetni kamp Hackathon pod nazivom Suptilne tehnologije – bio-elektroničke dimenzije, no. 2 – Deringaj, u trajanju od sedam dana okupit će hakere, DIY entuzijaste, umjetnike, dizajnere, znanstvenike, inženjere. Hackaton će obuhvatiti radionice DIY zmajeva, Bakteria Lab, biohakiranje, DIY bio-baterije, BeautyHack: izrada prirodne kozmetike, hakiranje igračaka + Arduino, Textil{e}tronics, DIY solarnog punjača i mnoge, mnoge druge, a radionice će, između ostalih, voditi Kristijan Tkalec (Slovenija), Brian Degger (Velika Britanija), Marina Petrović, Deborah Hustić, Goran Mahovlić. Na radionici Noć pod zvijezdama sudjeluju Ivan Lovrek, Uroš Todorović Mikšaj i Dora Premor iz zagrebačke Zvjezdarnice, a najavljeni su i koncerti, performansi, projekcije, predavanja i tematizirane masterclass radionice za hakiranje i kreiranje novih umjetničkih i kulturnih praksi.

Recycled Art Dome i Hackaton provode se kroz 14. krug programske razmjene i suradnje Saveza udruga Klubtura.

M.M. / UKE / Radiona

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.07.2014