Dijalozi o suvremenoj fotografiji | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Dijalozi o suvremenoj fotografiji

Izložba Slobod(n)a fotografija okuplja radove pristigle na istoimeni natječaj kojime se pokušao otvoriti prostor za eksperimentiranje izražajnim sredstvima medija fotografije.

10.09.2016 - 11.09.2016 , Koprivnica - AK Galerija

FOTO: Maja Medenjak

U subotu, 10. rujna u 20 sati u AK galeriji u Koprivnici otvara se izložba Slobod(n)a fotografija koja obuhvaća radove pristigle na natječaj koji je bio otvoren od 2. lipnja do 10. kolovoza 2016. godine. Na natječaj su pristigli radovi 53 autora i autorica, a stručni žiri u sastavu Mario Periša (fotograf, profesor na Sveučilištu Sjever), Vlatko Vincek (slobodni umjetnik, voditelj AK galerije) i Marijan Špoljar (povjesničar umjetnosti i likovni kritičar) odabrao je radove 24 autora/ica za predstavljanje na izložbi. Dio izložbe čini i projekcija svih pristiglih radova na natječaj. 

"AK galerija je sredinom 2016. otvorila natječaj za autore/ice sa područja Koprivničko-križevačke županije sa ciljem poticanja suvremene fotografske izlagačke prakse, okupljanja  autora i autorica koji se bave fotografijom na području naše županije i stvaranja baze odnosno platforme koja je otvorena za daljnje nadogradnje. Želja nam je bila potaknuti razvoj i prezentaciju fotografije kao medija, otvoriti prostor za umrežavanje autora/ica sa ovog područja te otvoriti prostor za daljnji dijalog o suvremenoj fotografiji", ističe se u najavi.

Tema natječaja "SLOBOD(N)A FOTOGRAFIJA" već u samom nazivu ukazuje da na tematskoj razini prijavljeni radovi nisu imali ograničenja – sve su teme bile dopuštene. S druge strane, dvoznačnost naziva pozivala je autore da promišljaju fotografiju kao slobodan medij koji nije ograničen isključivo tehničkim uvjetima njegova nastanka – svjetlom, objektivom, fotoaparatom, filmom ili digitalnim senzorom -  već da istražuju samu umjetnost fotografije, njene mogućnosti, ograničenja, značenja. Natječaj je također otvorio prostor za eksperimentiranje izražajnim sredstvima samog medija, potaknuo autore/ice na nadilaženje žanrovskog određenja fotografija, propitivanje biti fotografije kroz analizu toga što zapravo bilježi fotograf/fotografija: stvarnost, viziju stvarnosti, pamćenje ili krajolike nevidljivog vidljive samo fotografu?

Izabrani autori/ice: Branka Bagarić, Ivan Brkić, Željko Car, Karlo Dragica, Dražen Eisenbeisser, Maja Gregor, Antonio Grgić, Ivan Gundić, Hrvoje Havaić, Saša Huzjak, Krsto Jakupek, Suzana Jarnjak, Teodora Lukavski, Nina Mataković, Maja Medenjak, Mihael Petrić, Marko Posavec, Krešo Puklavec, Andrea Radmanić, Vanja Sedlanić, Dinko Šimac, Mario Tomiša, Krunoslav Večenaj, Marija Zahar

Osim odabranih radova koje će publika imati prilike vidjeti na izložbu, žiri je izabrao i pobjednicu natječaja, Maju Medenjak, koja će se u 2017. godini predstaviti samostalnom izložbom u AK galeriji. 

Izložba je otvorena do 11. rujna.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 06.09.2016