Dijalozi strukture i oblika | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Dijalozi strukture i oblika

Interpretacije predstavljaju djelomičnu retrospektiv rada dizajnerica Dore Bilić i Tine Müller od 2003. godine do danas.

18.12.2015 - 12.01.2016 , Zagreb - Galerija HDD
  • A
  • +
  • -

U petak, 18. prosinca u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba grafičkih dizajnerica Dore Bilić i Tine Müller, pod nazivom Interpretacije.

To je djelomična retrospektiva njihovog rada od 2003. godine do danas, te predstavlja dvadesetak projekata (publikacija, plakata, promotivnih materijala itd.) koje povezuje ideja autorskog dijaloga dizajnerica s drugim kreativcima (umjetnicima, arhitektima, dizajnerima, koreografima) ili njihovim praksama, kao i minuciozan i inventivan pristup svim fazama produkcije tiskanog materijala, od nekonvencionalnih prijeloma, eksperimentiranja s tiskarskim postupcima, do upotrebe neuobičajenih materijala, procedura itd. 

"Izložba je proizašla iz potrebe za rekapitulacijom proteklih dvanaest godina djelovanja Studija Bilić_Müller u području dizajna vizualnih komunikacija, ali nije zamišljena kao cjelovita retrospektiva niti nabrajanje najreprezentativnih projekata studija (važan segment njihovog rada koji se odnosi na dizajn izložbenih postava samo je rubno dotaknut), već kao mali tematski postav koji kroz nekolicinu odabranih projekata nastoji predstaviti jedan od specifičnih pristupa dizajnerskom djelovanju koji se, pri retrospektivnom pogledu na dosadašnji rad Bilić_Müller, čini osobito karakterističnim. Riječ je o različitim načinima na koje ove autorice ulaze u dijalog s radom drugih autora (umjetnika ili institucija s kojima su radile pojedine projekte), ili sa samim korisnikom. Stvari koje pritom nastaju – najčešće publikacije, malo rjeđe promotivni materijali, plakati, ambalaža ili objekti – odražavaju taj dijalog kroz svoju specifičnu pojavnost, oblik, strukturu i druga svojstva, te funkcioniraju kao predmeti koji pružaju jedno drugačije iskustvo čitanja, korištenja i interakcije", stoji u najavi izložbe.

Kustos izložbe je Marko Golub. Izložba je otvorena do 12. siječnja 2016.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.12.2015